Stormarknaden:
Det är inte svårt att dela en färdig bulle, sprida ut köpt mandelfyllning och spritsa på grädde på den ena halvan för att sedan lägga på den andra halvan och pudra med florsocker. En lågstadieelev ordnar detta efter fem minuters övning. Priset? 15-25kr.
På konditoriet:
Här bakas bullarna varje morgon från grunden med mjöl, jäst, kardemumma och så vidare. Omsorgsfullt blandad mandelmassa med konditoriets egna toner av smak – rostad mandel, kardemumma, vanilj, bittermandel, fruktiga toner, nötter, och/eller en kombination av detta spritsas i den handklippta semlan med pyramidformat lock – det ger ju samtidigt en fördjupning i bullen som håller mer fyllning på plats! Sen slutligen den vispade närproducerade grädden, och florsockret på locket. Priset? 45-55kr.
Ett par enkla frågor: varför sån prisskillnad? Vilken är godare? Var bör man köpa sin semla, och varför? Vad är ett semmeltest?
Varför sån prisskillnad:
En stor faktor är råvarukostnaden, en större kostnad är arbetstiden. Att fylla färdigbakade bullar från industrin blir mycket billigare än att baka dem själva. Råvarorna minskar i pris vid stora inköp, arbetskostnaden minskar då få personer kan producera tiotusentals bullar om dagen i industrin.
Att köpa färdig fyllning kan vara mer än hälften så dyrt som att köpa mandelmassa per kilo. Och enkelt är det, bara köpa, skopa upp och fylla. Sparar både tid och pengar.
Vilken är godare?
Det är alltid en fråga som alla enskilda som konsumerar produkten kan svara bäst på. Men en bulle som bakats i till exempel Polen under december, frusits ned och skickats till en grossist i Sverige som senare säljer den till en stormarknad i Sverige som tinar den och fyller den i februari, kan omöjligt smaka lika bra som en nybakad bulle? Väljer man mellan konditoriernas olika nyanser av mandelfyllningar och hembakta bullar, så är ett professionellt semmeltest en god hjälp på vägen.
Var bör man köpa sin semla?
Det självklara svaret är att man ska köpa den på sitt lokala konditori, inte bara för kvaliteten: Yrket bagare/konditor har senaste tiden blivit ett bristyrke – svårt att hitta personal med kunskap. Anledningen är till stor del att det blivit så billigt och ändå rimlig kvalitet för konsumenter att köpa bake off. Det lockar inte längre lika mycket att gå till bageriet. Fler och fler konditorier/bagerier drar ned eller lägger ned verksamheten, och de som finns kvar redovisar sällan ökade resultat/vinst. Det i sin tur drar med sig de yrkeskunniga bagarna som får skola om sig.
Konditorierna är delvis beroende av semmelperioden, som ger ett positivt stöd till de månader som har sämre försäljning så som till exempel semestertider eller ”fattigjanuari”. Köper man inte sin semla från konditoriet, kan man i framtiden inte räkna med att kunna köpa sin personliga födelsedagstårta heller.
Vad är då ett semmeltest (och inte!)?
Traditionellt sett har det varit en stor seriös händelse där stadens eller regionens semlor testats av en professionell panel. Man har bedömt bullen, fyllningen, grädden och helheten på ett professionellt och rättvist sätt. En bedömning av till exempel bulle kan vara betyg 1-5, och genomsnittet av alla kriterier ger ett totalbetyg. Viktigt är att juryn som testar kan testa alla semlor i lugn och ro, utan att bli störda av att till exempel bli för mätta.
Då kommer vi in på vad som inte är ett semmeltest. Ett exempel: I staden/regionen säljs semlor på 22 platser. 18 av dessa platser är unika (4 försäljningsställen har samma leverantör). Testpanelen ställs inför 18 olika semlor, varav 7 är bakade på konditorier och 11 är bakade antingen av industrin eller fyllda enligt ovanstående stycke ”stormarknaden”.
Efter 7-8 semlor är hela juryn mätt och alla semlor smakar blä. Att kunna skilja små detaljer i fyllningar och konsistenser försvinner, omdömen som ”bra bulle och dålig bulle” dyker upp i recensionen för samma semla.
Juryn ska inte vara rekryterad genom slump, eller väljas ut för att de är kända, eller på annat sätt för att locka ”lösnummerköpare”. De ska vara omsorgsfullt utvalda för att få så rättvist resultat som möjligt. Ju fler som sitter i juryn desto träffsäkrare resultat.
Semlor från stormarknader ska testas helt separat från bageriernas – om de nu över huvud taget behöver testas. Stormarknaderna kan gott sälja pasta, torkarblad och grönsaker för att tjäna sina pengar. Konditorierna kommer aldrig att ta in detta i sitt sortiment för att överleva.
ChatGPT jämför:
Semlor från konditoriet är som kungligheter – eleganta, unika och skapade med omsorg för att imponera på finsmakare. Semlor skapade på bake-off och löpande band är som charmiga folkhjältar – enkla, billiga och alltid redo att bjuda på en stunds söt låtsasnjutning för en billig peng.