Skolan skulle inte fungera utan alla som ställer upp

Påfrestningarna är höga på pedagoger och personal på skolorna i smittotider. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är inte lätta att följa i skolsituationer.

Påfrestningarna är höga på pedagoger och personal på skolorna i smittotider. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är inte lätta att följa i skolsituationer.

Foto: Jenny Eriksen

Insändare2020-10-24 10:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tar kommunen hand om sina pedagoger och personal på skolorna? Uppmaningen till oss pedagoger i verksamhet är att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer om hygien och avstånd. 

Som vikarie får jag möjlighet att se ett flertal skolor, kommunens ansvar och anpassningar till rådande situation fungerar sådär.

Hålla avstånd till annan personal i personalrum genom att ”gå om lott” när rasten knappt räcker till för ett toalettbesök och påfyllning vid kaffeautomaten. 

Svårt! De personalrum jag besökt bubblar av pedagoger, personal och rektorer. Precis som vanligt. Ingen extra städning av dessa utrymmen. Ingen extra städpersonal som torkar av handtag, kontaktytor. Ska rektor göra det eller? 

Hur klarar den ordinarie städpersonalen att utöka städningen? Utan extra personal. Städningen i klassrummen förenklas för att toaletter, handtag och lampknappar ska prioriteras. Sprids inte smittan i klassrummet? 

Som vikarie har jag möjlighet att tack nej till uppdrag för att värna mig själv. Men vilka möjligheter har ordinarie personal att ta hand om sig? De skulle behöva få känna att kommunen, dess arbetsgivare ser dem som viktiga. För det är de! Utan alla dessa pedagoger som är på plats, som utsätter sig för ökad risk i kontakt med både varandra, elever och vårdnadshavare skulle inte en av samhällets viktiga instanser fungera. Som de sliter! Sjukfrånvaro bland kollegor ger extra jobb för de som är friska och på plats. I längden, om det inte leder till insjuknande i Covid-19 viruset är risken att kommunen får kraftigt ökade sjuktal i form av utmattning. 

Som vikarie gör jag det jag kan. Men jag kan inte ersätta det relationella arbete en ordinarie lärare skapat, jag blir inte heller delaktig i den samplanering och struktur som behövs för att undervisningen ska hålla god kvalitet. Jag finns som vuxen, som pedagog och kan bidra. Men jag tycker att kommunen borde ta mer god hand om de stadigvarande pedagogerna och ge dem stöd, förutsättningar att hålla sig friska för att faktiskt upprätthålla den goda undervisningskvalitet som kommunen stoltserar med. Den bygger på att de har lärare och personal! Ta hand om den, Luleå Kommun!