Ta skolan på allvar i Gällivare

Eleverna i Gällivare möter obehöriga på i snitt hälften av sina lektioner, skriver signaturen "Orolig förälder".

Nu behövs det nog skakas bort och städas och att kommunen tar krafttag för att få tillbaka lärare till klassrummen, menar "Orolig förälder".

Nu behövs det nog skakas bort och städas och att kommunen tar krafttag för att få tillbaka lärare till klassrummen, menar "Orolig förälder".

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2021-09-25 04:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lärarbehörigheten är alltså bara just över 50 procent och har varit det i flera år. Kommunledningens representanter verkar försöka få oss föräldrar att tro att krisen bara gäller just nu och bara på en skola. Det stämmer inte! 

Jag har barn som går eller har gått på flera av skolorna i kommunen och det har saknats behöriga lärare i flera år. Från kommunens sida hävdar man att man tillsatt de flesta tjänsterna, men det innebär i de flesta fall nu och senaste åren att man anställer "den man kan få tag på". 

Många gånger är det unga, outbildade, oerfarna och i vissa fall tyvärr direkt olämpliga personer som ska undervisa våra barn. Att chefer i kommunen använder ordet pedagoger om dessa personer, som är helt utan pedagogisk utbildning, är att försöka vilseleda oss föräldrar och kommuninvånare!

Var är då alla lärare? Jag ville veta och har personligen pratat med 14 lärare senaste tiden, hälften arbetar på skolor i dag och hälften har lämnat grundskolan. Dessa erfarna lärare, med många år i yrket, ger en mycket samstämmig och skrämmande bild av situationen för våra lärare i Gällivare kommun. 

Enligt dem har kommunen inte tagit sitt arbetsgivaransvar på allvar. De berättar alla om år av dålig arbetsmiljö. 

Alla hävdar bestämt att skolledningen inom kommunen har fått detta till sig otaliga gånger av både fackliga representanter och av många enskilda lärare vid samtal om arbetsmiljön. De lärare som har slutat sa att den dåliga arbetsmiljön var anledningen till beslutet och de som var kvar sa att de alla många gånger funderat på att sluta av samma anledning. 

Vid samtalen räknades det upp över 20 lärare som lämnat kommunens grundskolor bara de senaste åren. 

Dessa lärare behövs till våra barn! Vad gör ledningen för att få dem att komma tillbaka? Hur värderar man utbildade lärare? Jag hoppas innerligt att det inte stämmer att outbildade vikarier får snudd på samma lön eller, som ryktas, högre lön än utbildade lärare med 20 års erfarenhet! 

Jag hoppas också att det inte stämmer att man behandlat fackliga ombud/skyddsombud, som försökt påtala den allvarliga situationen vid skolorna, så illa vid vissa tillfällen att de slutat. Inte konstigt att lärare ger upp.

Det känns som att det har sopats mycket under mattan när det gäller skolan i Gällivare. Nu behövs det nog skakas bort och städas och att kommunen tar krafttag för att få tillbaka lärare till klassrummen.