Vem är det som inkräktar på vem?

När begränsas den konstnärliga friheten och yttrandefriheten, frågar sig insändarskribenten.

När begränsas den konstnärliga friheten och yttrandefriheten, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson

Insändare2019-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helt häpnadsväckande föreslår Skolverket att man ska stryka antiken och stormaktstiden ur historieundervisningen på grund av tidsbrist! Och därmed tappa förståelsen till grunden av vår kultur! Skolverket anser att efterkrigstiden är viktigare.

När kommuner vill bestämma vilken offentlig konst de ska köpa in för allmänna medel så anklagas de för att begränsa den konstnärliga friheten. Ska inte köparen få avgöra vilken konst han vill ha oavsett om det gäller offentligt köp eller privat? 

Konstnären har ju friheten att avböja en beställning som han inte anser passar hans konstnärliga inriktning. En konstnär kan ju i övrigt alltid uttrycka sig på det vis han vill samt ställa ut konst privat och sälja till de som uppskattar konsten. Det finns många aspekter att fundera över. 

Jag som kvinna kanske känner mig kränkt över att kvinnor med bresande, blodiga skrev hängs ut på allmänna utrymmen. Vad som finns på vernissager, museer och liknande är en annan sak. Där kan man välja vilken konst man vill se på.

När det gäller författare är det inte att inkräkta på den konstnärliga friheten att förbjuda vissa ord samt gå in i befintlig litteratur och byta ord, skriva om meningar? Som i Astrids Lindgrens litteratur till exempel. Samt att införa ett allmänt förbud för vissa ord? Inkräktar inte det på allas frihet att få uttrycka sig?

Jag bara undrar