Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992 och innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade och genom detta ta över en del ansvar som tidigare legat på landstingen.
I samband härmed infördes i socialtjänstlagen en skyldighet för kommunerna att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för människor med behov av särskilt stöd. Till de särskilda boendeformerna hör ålderdomshem, servicehus, gruppbostäder och de sjukhem som överfördes från landstingen i samband med reformen.
Vi kan nu år 2017 se resultatet i Kalix kommun av ädelreformen om att "Bo hemma så länge som möjligt" skulle täckas upp av hemtjänsten. Det som glömdes bort var att den dagen när kroppen åldrats och sjukdomar inträtt så går det inte att klara sig att bo hemma. Då måste det finnas särskilda boendeformer som enligt socialtjänstlagen bland annat är ålderdomshem och servicehus.
Politikerna i Kalix har inte följt upp den statistik som visar hur kommunens äldre ökar och därmed behovet av omsorgsplatser enligt socialtjänstlagen. Vi kan konstatera att äldre beviljas särskilda boendeplatser men på grund av platsbrist används korttidsboende, som är tänkt att äldre ska använda två-fyra veckor i rehabiliteringssyfte. I dag kan boendet vara upp till sex månader. Kortidsboende har inte samma standard som särskilt boende eftersom man bor i dubbelrum vilket medför två i varje rum. Kvarboende på kortidsboende är konsekvensen av att Kalix kommun inte byggt/inrättat särskilt boende för äldre. När belastningen på kortidsplatserna är stor så kan i sämsta fall färdigbehandlade på Kalix sjukhus få ligga kvar på sjukhuset längre än vad som behövs. Detta medför en extra kostnad för Kalix kommun och är en nackdel för den äldre. Kalix kommun rapporterar till länsstyrelsen hur många som inte beviljats omsorgsplats inom den lagbundna tiden, 2016-12-31 var det 14 stycken som inte hade beviljats platser. Under 2017 har kön till särskilda boendeplatser ökat med 38-40 personer.
Vi uppmanar kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden att på allvar ta tag i problemet att äldre inte kan känna sig trygg att åldras i Kalix kommun eftersom det inte finns tillräckligt med särskilda boendeplatser.
Dagens pensionärer är värda en trygg och värdig tid under sista levnadsåren eftersom de bidragit med om att bygga upp Kalix och hela Landet.
Uttalande antaget vid PRO Kalix medlemsmöte den 12 april
genom Ulla Granström, ordförande i PRO Kalix, samt Bertil Pääjärvi ordförande i PRO Samorganisation