Ätbar blomma ger mat med färg
Blommor till middag, det låter inte speciellt mättande. Men när vi äter broccoli eller blomkål så är det just en blomknopp som vi mumsar på. Krasse, rosor och lavendel kan man också äta, fast i betydligt mindre doser.
ätbara blommor föreläsning på Evas KONST-iga cafe i norra sunderbyn
Foto: Petra Isaksson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så är exempelvis både potatisblomman och liljekonvaljen giftiga, liljekonvaljen är till och med så giftig att vattnet som den står i blir giftigt. Till de mer mättande blommorna hör blomkål, broccoli och broccolo. Kronärtskockor är inte direkt mättande men delikata. Kapris är också en blomknopp, från kaprisbusken som växer i Medelhavsområdet. Odlar man squash kan man ta vara på blommorna, som kan paneras och friteras, tipsade Marie Nyberg. Kryddörters blommor går bra att äta, exempelvis mejram, dill, gräslök och oregano. - Det ska man inte nypa bort utan det är bara bonus, sade hon om när kryddörterna går i blom. Rosenblad används mycket i persisk matlagning, till marmelader och godis. Krasse, lavendel och rölleka kan man också använda för smaksättning, med viss försiktighet. Tar man för mycket blir smaken alltför dominant. Generellt gäller också att man ska vara försiktig med att äta alltför mycket av något nytt första gången. Det kan ju hända att man är allergisk mot det nya, påpekade Marie Nyberg.