Utebliven flaggning

Luleå2017-04-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att hissa flaggan vid egna högtider och andra tillfällen är en tradition från slutet av 1800-talet. Bestämmelsen med allmänna flaggdagar i Sverige utfärdades av regeringen 1982. Regeringsförordning 1982:270. Där fastställdes anledningen till flaggdagar och vilka dagar detta skulle ske. I vårt lad har vi 17 allmänna flaggdagar, den första på nyårsdagen, den sista på juldagen och däremellan 15 stycken som omfattar konungens, drottningens och kronprinsessans födelsedagar och namnsdagar. Dessutom arbetarrörelsens dag 1 maj, nationaldagen 6 juni, FN-dagen 24 oktober, Gustav Adolfsdagen 6 november, Nobeldagen 10 december, Valdag till Sveriges riksdag och dessutom 4 flaggdagar med kyrklig anknytning, påskdagen, pingstdagen, midsommardagen och juldagen.

När jag och min fru åkte hem från en gudstjänst inne i Luleå centrum på påskdagen åkte vi förbi stadshuset för att se på flaggningen eftersom det finns flera flaggstänger där. Vi blev både förvånade och ledsna eftersom det inte fanns en enda flagga hissad, vare sig vid stadshuset eller i stadsparken. Vi åkte förbi residenset och där flaggades det som brukligt är.

Förutom att det är allmän flaggdag på påskdagen så är det också en av den kristna kyrkans viktigaste högtider. Nu undrar vi om det var ett "olycksfall i arbetet" eller om kommunen slutat att hissa flaggan vid kyrkliga högtider?

Conny och Inga-Lill Sundström,

Långnäs-Alvik

Läs mer om