Återvinningscentral till Lövskatan - demensrisk

Norrbottens län2015-08-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var med fasa som jag i Dagens Nyheter 3 augusti läste om undersökningen vid Umeå universitet som visar på en direkt koppling mellan bilavgaser och demenssjukdomar. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Health Perspectives och har pågått under en 15-årsperiod och måste därför tas på största allvar.

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, har lett den unika studien som kommit fram till att individer som bor på gator med mycket avgaser löper en större risk att utveckla demenssjukdomarna Alzheimers sjukdom och vaskulär demens än de individer som bor på platser där luften är renare.

”Vi har sett en cirka 40 procent högre risk att utveckla alzheimer eller vaskulär demens för den fjärdedel av deltagarna i undersökningen som haft högre avgashalter vid bostaden jämfört med den fjärdedelen av deltagarna som haft lägst”, säger han. ”Totalt kan 16 procent av alla demensfallen i studien bero på avgasexponering”.

”Vi vet att mycket små partiklar kan ta sig via luktnerven till hjärnan och orsaka en direkt skada. Avgaser har också visat sig orsaka inflammationer som drabbar både luftvägar och andra organ, vilket bland annat påverkar blodcirkulationen i hjärnan”. Forskarna vid universitetet poängterar att även andra faktorer som är kopplade till trafik, exempelvis trafikbuller, kan samspela med demenssjukdomar. Att den smutsiga luften kan göra människor sjuka är ingen nyhet för forskarna. Det är känt att luftföroreningar kan orsaka astma, cancer och hjärtsjukdomar, sägs i artikeln.

Det är med minst lika stor fasa som jag, med ovanstående som bakgrund, betraktar Luleå kommuns långtgående och envisa planer på att anlägga en mycket bilavgasalstrande och bullerskapande återvinningsverksamhet (ÅV) från både personbilar och tung lastbilstrafik samt från själva återvinningscentralen, alldeles invid bostadsområdet på Lövskatan. Dessutom ska verksamheten placeras på det nuvarande koldioxidreducerande skogsområdet på 4,5 hektar som ska skövlas med marken. Och vilket eländigt tillskott till miljön för de boende på Lövskatan och till de anställda och boende vid Baldersgårdens äldreboende ­- mitt emot den planerade ÅV, barn och anställda vid förskolan på Furumovägen och till de människor som kommer att flytta in i HSB-bostadsrättslägenheterna på Furumovägen.

I kommunens planer beskrivs att infarten till ÅV ska ske från Bragegatan utan hinder för genomfart på bland annat Furumovägen.

Men Niklas Nordströms uttalande vid frukostmötet 12 juni 2015 angående kritiken mot att flytta ÅV till Lövskatan kanske väger tyngre än resultaten från den vetenskapliga forskningen? ”Ni får väl döma av det ni ser när allt är på plats om några år”, förklarade han.