Debatt: Miljövansinne med vind-el

Norrbottens län2009-12-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till de fyra konsulterna Elevant, Forsbom, Sahlén och Ström. Deras artikel Kärnkraft är ingen lösning publicerades den 12 december på sidan 3 i Kuriren. "Vi är inte nödda och tvungna till global expansion av kärnkraften - det finns bättre alternativ!" skriver konsulterna. Tänk så underbart om de har rätt. Ingen sund människa vill ha kärnkraft. Ingen vill lämna över lager av livsfarliga radioaktiva sopor till sina barn, till deras barn och så vidare. Kärnkraften är smutsig, oetisk och mycket farlig - om detta är vi alla överens. De fyra konsulterna skriver (bland annat): - att "förnybar energi, framför allt vind och sol är ett bättre alternativ än kärnkraften". - att "kärnkraft avger i medelvärde 66 gram koldioxid per kilo-watt-timme (kWh)" - att "elproduktion genom kärnkraft är
avsevärt dyrare än förnybar elproduktion" Det är förvisso sant att kärnkraft liksom vattenkraft ger upphov till koldioxid. Om man beräknar utsläpp av koldioxid (CO2) från vaggan till graven av ett kärnkraftverk och slår ut det på den totala elproduktionen blir det kanske 66 g CO2/kWh. Samma "livstidscykelanalys" på kolkraftverk ger ännu högre utsläpp. Det är transporterna av kol till kraftverket och transporterna av aska från kraftverket som drar upp siffrorna. Vid själva förbränningen av kol bildas det dessutom minst 20 gånger mera koldioxid per kWh el. Vid "förbränningen" av uran i kärnkraftverken bildas nästan ingen CO2. Jag har jobbat med olika forskningsprojekt i Kinas kolprovinser i över tio år. I Kina finns tusentals jättelika kolkraftverk som bara ger elektricitet. Där finns också många koleldade värmeverk som bara ger värme. Tekniken att producera både värme och el samtidigt är idag inte vanlig i Kina. Verkningsgraden hos Kinas elproducerande kolkraftverk är därför låg. Argumentet att kärnkraften är dyrare än vindkraften må vara hur riktig som helst, men det hjälper föga om vindkraften inte kan ersätta kolkraften. Vindkraften ger el när det blåser, solceller ger el när solen lyser, vågkraftverk ger el när det går vågor och tidvattenkraftverk ger el vid ebb och flod. Alla dessa förnyelsebara energiformer har i grunden samma dilemma. De måste kompletteras med annan snabbt reglerbar elkraft för att kunna ge en stabil elproduktion. Storskalig vindkraft medför därför ofta stora problem på nätsidan. Det är mycket enklare att bygga vindkraft om det redan finns vattenkraft. Men detta kan bara göras till en viss gräns. Om marknadskrafterna släpps lösa utan några som helst politiska styrningar går det "åt pipsvängen". Att tapetsera fjällen och kusterna med vindsnurror är inget annat än miljövansinne. Alla klimatexperter vet: * att det fossila bränslet kol orsakar nära 40 procent av mänskliga koldioxidutsläpp * att det är kolkraftverken i världen som är den största utsläppskällan av koldioxid * att 60 procent av hela världens kolproduktion konsumeras i Kina och USA * att både Kina och USA har tillgång till kol under mycket lång tid framöver Kolkraftverken är världens dödsmaskiner.
Kinas, USAs och Indiens framtida elproduktion är en ödesfråga för hela vår planet. Kolkraftverken spyr ut koldioxid rakt ut i atmosfären i många andra länder. Koldioxiden i atmosfären skenar om vi inte kan strypa utsläppen. Vind- och solenergi har inte en chans att rädda oss nu. Ingen kunnig konsult av något slag hävdar att kolkraften i världen kan ersättas med förnyelsebar energi inom överskådlig framtid. Ett av målen med "den fjärde generationens" reaktorer är att kunna återanvända uranbränslet från våra nuvarande kärnkraftverk. Man hoppas kunna få ner lagringstiden av det utbrända bränslet minst ett hundra gånger. Tekniken anses idag vara 20 år borta. Det spelar ingen roll om det blir 20, 40 eller 60 år innan tekniken fungerar tillfredsställande. Problemen med lagringen av högaktivt avfall kommer att minskas rejält med den nya tekniken. Vi kan bara hoppas på att uranåldern blir kortvarig och att vi kan finna ett sundare sätt att leva tillsammans med naturen. Förnybar energi är slutmålet.