De senaste åren har skatterna i Sverige sänkts, visserligen från en väldigt hög nivå. Både Socialdemokraterna och Alliansen har sänkt inkomstskatten. Göran Perssons regering avskaffade arvs- och gåvoskatten och förbättrade skattereglerna för småföretag. Regeringen Reinfeldt har tagit bort förmögenhetsskatten och fortsatt sänka skatten för småföretag.
Och - aldrig förr har så mycket pengar betalats in i skatt och använts till den gemensamma välfärden. Ett samband som få i debatten verkar se. I stället vill många att skatterna ska höjas just för välfärdens skull. Det finns ett allvarligt tankefel i detta.
Som företagare vet jag att priset måste vara rätt. Det är inte så att de högsta priserna genererar mest vinst. Tänk på värmeljus från Ikea, strumpor på H&M eller tvättmedel i Ullared. Med rätt pris ökar försäljningen och detsamma gäller för skatten.
Om fler har råd att betala skatt, det vill säga har jobb och kan betala vitt, så blir summan av skatteintäkterna större och samhällsmoralen bättre.
Lägre skatt gör det också lättare för fler att starta företag och för de befintliga företagen att anställa fler. Högre skatt får motsatt verkan. Är det för dyrt att driva företag så blir det färre jobb och färre skattekronor till våra gemensamma åtaganden. De senaste åren har skatterna i Sverige sänkts och därför har vi också mer pengar till välfärden än någonsin. Som företagare förstår man hur det fungerar.
Hur få fler att förstå det?