ALLEMANSRÄTTEN är en unik rättighet som finns i Sverige. Det är ingen lag, men den är inskriven i regeringsformen som är en av Sveriges fyra grundlagar och regleras direkt eller indirekt av andra lagar.
Allemansrätten ger oss alla möjlighet att ta del av vad naturen har att erbjuda. Vi kan vistas i naturen på lika villkor och det gäller inte bara mig som enskild utan även organisationer och olika näringar.
I tidig ålder får vi lära oss att naturen är någonting som man ska vara rädd om, inte förstöra och inte störa. Jag kan promenera, plocka bär eller bara vara i naturen. Jag måste ta hänsyn till djurlivet och anpassa mitt agerande efter de som bor i naturen. Det sitter i ryggraden men den kunskapen är på väg att försvinna och kunskapen kan omöjligt finnas hos de som kommer och "besöker" oss från andra länder.
I och med att samhället utvecklas i en allt snabbare takt påverkas även naturen. Nya näringar tillkommer och användningsområdet för till exempel terrängfordon ökar. Visst är det positivt att fler människor, både svenskar och turister, får möjlighet att uppleva naturen. Det här innebär att slitaget på naturen ökar och tyvärr missbrukas respekten för naturen.
Tidigare miljöminister Andreas Carlgren uppmärksammade detta problem och ville på något sätt styra upp den kommersiella verksamheten. Han ville göra inskränkningar när det gäller nyttjandet av allemansrätten för kommersiella verksamheter.
Det jag hellre vill föreslå är att man fokuserar på att öka kunskap och förståelse samt kvalitetssäkra näringen. Detta i huvudsak genom att:
¤ Naturvisum införs för besökare från andra länder. Som turist löser jag ett naturvisum. Jag skriver på att jag läst och förstått vad allemansrätten innebär och förbinder mig att följa dessa regler. Naturvisumet löser jag på till exempel turistbyrå eller hos företagare som bedriver turistverksamhet eller annan kommersiell verksamhet. Observera att detta inte gäller svenska medborgare.
¤ Naturcertifiering av näringar och verksamheter. Genom att företag blir naturcertifierade kvalitetssäkras inte bara företagets verksamhet utan även naturens kondition säkerställs och bevaras. Som kund kommer jag då att veta att ett naturcertifierat företag har en seriös miljösyn och inte missbrukar naturens resurser. Certifiering kan liknas med bilverkstädernas gröna prick.
I dag är trycket på naturen stort och dessutom ökande. Om vi väljer att passivt titta på hur allemansrätten missbrukas kommer vi inom en snar framtid att förlora det vi räknat som en självklarhet. Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer inte få uppleva allt det som naturen har att erbjuda.
Alltså: Agera och reagera för att bevara allemansrätten och för att stärka naturens välmående utan att stoppa utvecklingen.