VARJE ÅR hör jag människor sucka om att de är trötta på julmaten redan långt innan jul. "Man blir så slö och däst av all korv och köttbullar", säger de. Då har jag ett tips: testa något nytt på julbordet i år. Till exempel ett smaskigt vegoalternativ. Kanske en paj, pastej eller veggiebiffar? Det är mat som lämnar samvetet rent och kroppen glad.
Har du svårt att hitta på något själv så finns det massor av recept på nätet. Låt kunskap, medvetenhet och empati ha ett finger med i spelet när du väljer din julmat. Det utesluter inte att även smaksinnet blir tillfredställt.
Enligt rapporter från bland annat Jordbruksverket och Naturvårdsverket står livsmedelskonsumtionen för drygt en fjärdedel av de klimatpåverkande utsläppen från svensk privatkonsumtion.
Köttproduktionen är den största boven i dramat, både på grund av utsläppen från djurfabrikerna men också på grund av odlingen av enorma mängder foder.
Den intensiva köttproduktionen leder också till att djur lever under extrema och plågsamma förhållanden; i trånga burar och med så många djur per kvadratmeter att rörelseförmågan är kraftigt begränsad. Det leder till stress och sjukdomar hos djuren.
Många sjukdomar hotar att ta död på djuren innan de hunnit bli vuxna nog att slaktas. Därför måste dessa förebyggas. Det görs med hjälp av läkemedel. Djuren måste alltså kontinuerligt ha medicin för att överleva och växa.
I Sverige har vi hårdare lagar för djurskötsel, så läkemedel som är vardagsmat i andra länder, som hormoner eller antibiotika, är förbjudna här. Däremot kringgås lagen genom att vissa medel räknas som fodertillsatser istället för läkemedel, men effekten är densamma.
Många sjukdomar hos djuren utgör också ett direkt hot mot människans hälsa genom att de är överförbara från djur till människa.
En kost med mera vegetabilier och mindre kött har alla fördelar. Valet är ditt. Jag önskar dig en kärleksfull, njutningsfull, riktigt god jul.