Fria ord: Bönderna är utrotningshotade

NULÄGET för de svenska bönderna är tufft. Både mjölkbönder och köttbönder är på väg att försvinna.

Norrbottens län2013-05-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagarna i Sverige för jordbruket och djurhåollningen är de hårdaste lagarna i världen och ändå har vi nästan sämst förutsättningar. Priserna för råvarorna är höga i affären men det lilla bonden får i handen räcker inte för att få fram råvaran som den ska enligt lag.

Av de vi äter i Sverige är nästan mer än 50 procent importerat från andra länder. Fortsätter vi i den här takten har vi snart inga bönder kvar. Våra bönder konkurrerar med länder där lagarna för jordbruket är väldigt mycket slappare.

Vill du äta till exempel äta en köttråvara som levt i misär och pumpats med mediciner hela sitt liv, i stället för en köttråvara med de hårdaste djurhållningslagarna. Marknaden betalar inte för de merkostnader en svensk bonde har i dagsläget och därför klarar man inte ekonomsikt att driva ett jordbruk.

Nästan ingen vill handla mat från svenska bönder eftersom den är så mycket dyrare än maten från andra länder.

Men vad ska vi då göra för att fler ska handla svensk mat om vi egentligen skulle behövt höja priserna lite till. Det handlar om att mellanhänderna tar den större delen av vinsten och egentligen är det bonden som kämpat och gjort grovjobbet och har den större delen av kostnaderna!

Mjölk- och köttpriserna har legat på samma nivån i snart 30 år trots att de fasta kostnaderna har ökat varje år. Slutar vi köpa svensk mat kommer jordbruket försvinna helt och hur kommer det att påverka miljön när man måste frakta maten långt bort i från i stället för att producera den i det egna landet? Och vad gör vi då om gränserna stängs och krig startas?

I dag finns det cirka 5.000 mjölkgårdar i Sverige. För 30 år sedan fanns det 50.000.

Svenska folkets kunskaper om jordbruksnäringen blir allt sämre och vad gör vi då om vi en dag inte har ett svenskt jordbruk?