Fria ord: Fixa sockerfritt fikabröd
Foto: John Håkansson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
tillgängligheten för
personer med diabetes? Det frågar vi oss inför
Internationella Diabetes-
dagen den 14 november. Bodens Diabetesförening har under november besökt ett antal matvaruaffärer och caféer i Boden för att undersöka tillgängligheten ur vårt perspektiv. Vad har vi då kunnat konstatera? Om man vill välja ett sockerfritt fikabröd så kan vi inte besöka alla caféer. Heder till Opalen och Café CQ i Enter som bägge har sockerfria alternativ. Tummen ned för dem som inte har den val-
möjligheten. Ska det till att vi bojkottar dem som inte ger oss möjligheten att fika sockerfritt? I matvaruaffärer fanns fabrikstillverkade produkter märkta med till exempel "Utan vanligt socker" eller "Ej tillsatt socker". Dock inte alltid skyltat så att man hittar lätt. Bland butiks-
bakat bröd kammade vi noll. Det fanns viss butiksbakat bröd som inte hade någon innehållsförteckning. Är det meningen att kunderna ska haffa en expedit för att få rätt på innehållet? Dessutom är det svårt att få rätt på sockermängden när det står "varav sockerarter". Vad har vi kommit fram till? Tillgängligheten för de som bör avstå från socker är begränsad på ett sätt som är omotiverat. Rekommenderar ett besök hos Ekbergs i Piteå. Där kan man baka gott sockerfritt fikabröd! Affärsinnehavare som har butiksbageri kan väl åtminstone innehållsdeklarera allt bröd. Då vet vi då i alla fall hur olämpligt det är det vi äter!