REGERINGEN lägger grunden för fler jobb inom forskning och innovation. Vår forsknings- och innovationsproposition innehåller ökade satsningar för fyra miljarder kronor under tidsperioden 2013-2016. Därmed kommer anslagen till forskning och utveckling samt innovation ha ökat med nio miljarder kronor under åtta år.
Sverige måste, för att vi ska behålla och förstärka vår position som ett av världens främste forskningsländer, ytterligare skärpa vår forsknings- och innovationspolitik. Inte minst är det viktigt att universiteten i norra Sverige får ökade möjligheter för att bedriva högkvalitativ forskning.
Förslagen i propositionen får därför stor betydelse för forskningsmiljön i Norrbotten. Att ytterligare lyfta Luleå tekniska universitet är viktigt för såväl den akademiska miljön i norra Sverige som för näringslivets utveckling i vårt län.
Universitetet producerar ungefär 200 vetenskapliga artiklar varje år. De har en inriktning som bland annat handlar om miljö, teknik och gruv- och naturresursteknik. Universitetet håller en hög akademisk standard och anses vara bland de ledande universiteten i världen inom gruvteknik, metallurgi och teknisk design. Därför tillförs medel under 2014 för att stärka LTU:s vetenskapliga ställning.
En särskild satsning som tilldelas LTU är upprättandet av ett innovationskontor som ska användas för att bättre nyttogöra resultaten av den forskning som bedrivs vid universitetet.
När LTU nu också blir ett i raden av universitet som får detta, kommer det leda till en bättre samordning och större användbarhet av forskningsresultaten för näringslivet. Innovationskontoret ska erbjuda bland annat allmän affärsrådgivning och vägledning och inspirera och informera om nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap.
För ett län som upplever den ekonomiska tillväxt som Norrbotten gör just nu, inte minst inom gruvindustrin, är det av stor betydelse att näringslivet bättre kan ta del av och använda sig av den forskning LTU bedriver.