Fria ord: Grisstödet hotar Östersjön

Norrbottens län2011-09-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BOTTENDÖDEN i Östersjön blir allt allvarligare och nu sprider den sig närmare kusterna . Det enligt en färsk studie från Lunds universitet. På SVT Play finns fortfarande Folke Rydéns film Vårt grisiga hav. Den visar hur jättelika grisgårdar och vår skenande köttkonsumtion kväver Östersjöns botten och dödar allt levande.

Just nu försöker Landsbygdsdepartementet energiskt driva i genom en ny
jättelik köttsubvention på mellan 800 och 1.000 kronor per sugga. Det är ett oerhört hot mot djuren och livet i Östersjön.

Förr associerades syrefria bottnar främst med djupa vatten, men nu drabbas även kustnära områden i Sverige, Finland, Baltikum, Danmark och i Tyskland. I dag är det syrebrist på botten i Östersjön på en yta stor som Danmark och Skåne tillsammans.

Tidigare i år visade SVT många gånger dokumentären Vårt grisiga hav. Filmen avslöjar hur vår köttkonsumtion resulterar i ett kolossalt näringsläckage till Östersjön som leder till algblomning och bottendöd. Programmet slutade tvärt och dramatiskt med att en forskare gav allmänheten ett tydligt råd för att rädda Östersjön:

Ät mindre kött.

Sverige står för en femtedel av övergödningen av Östersjön.

Sett till befolkningsantalet är det mycket. Övergödningen kommer i huvudsak från jordbruket. Det centrala problemet är den stora svenska köttkonsumtionen, eftersom fyra femtedelar av den svenska åkermarken
används till foderodling.

Landsbygdsdepartementet motiverar den nya köttsubventionen med att det är en kompensation för en dyrare svensk djurvälfärd. Pengarna kommer att tas ur landsbygdsprogrammet.

Att ytterligare göda en bidragssektor som grisindustrin är en näringspolitisk
katastrof. De pengarna hade behövts för att förbättra infrastrukturen ute i landet, vilket ger riktiga jobb och gör stor nytta för landsbygdskommunerna.

För djuren, miljön, den svenska ekonomin och skattebetalarna är det bättre att istället införa en djurskyddsskatt för att stärka den svenska djurvälfärden. Då får konsumenten betala för djurens välfärd, istället för staten, samtidigt som den totala köttkonsumtionen minskar.

Konsekvensen blir att importkött som inte lever upp till den svenska djurskyddsnivån blir dyrare. Detta bryter inte mot EU:s konkurrensregler eller internationella frihandelsavtal, förutsatt att importkött som producerats med motsvarande svensk djurskyddsnivå också slipper den nya djurskyddsskatten.

Runt Östersjön gavs i veckan ekolöften för ett friskare Östersjön i samband med Forneldarnas natt. Många av Östersjöregionens invånare lovade att äta mer vegetariskt och Finlands miljöminister Niinistö gav ett löfte om att arbeta för ett lagförslag om mindre fosfat i tvättmedel.

Hundratals eldar lyste upp natten i sydvästra Finland, Estland och i Rigabukten.

Men i Sverige var det mörkt. Vill regeringen på allvar visa glöd och ledarskap
i arbetet för Östersjön är det logiskt att dra tillbaka den nya planerade gigantiska grissubventionen och ersätta den med en djurskyddsskatt.