73 MILJONER varje år eller 200.000 per dag. Så många hajar får sina fenor avskurna medan de fortfarande är vid fullt medvetande och kastas sedan tillbaka i havet. Där kan hajen lida i upp till en vecka innan den dör.
En del människor anser att "ju färre hajar desto bättre" eller "en bra haj är en död haj". Detta kunde inte vara mer fel.
Faktum är att hajarna har en stor betydande roll i havets ekosystem. Som högst upp i näringskedjan ser hajen till att bestånd regleras och att balansen bevaras. Försvinner hajen kommer det bli förödande effekter för allt liv i havet, men även för oss på land.
Tar man bort ett av havets främsta rovdjur, ökar beståndet av andra arter som livnär sig på mindre arter och som i sin tur livnär sig på plankton - som ger oss syret vi andas.
Hajbeståndet har sedan 1970-talet minskat med 90 procent på grund av hajfensindustrin, och många arter är nu klassade som utrotningshotade.
Vad används då dess fenor till? Jo, det är hajfenssoppa som är anledningen till allt dödande. En soppa gjord på torkad hajfena, som i sig själv är helt smaklös, och buljong.
En onödig lyx som sägs ska visa välstånd och ett framgångsrikt liv, visar inget annat än brist på empati och oförståelse för naturens resurser.
Soppan säljs dyrt på restauranger runt om i världen, och Sverige är inget undantag. Att bevara hajarna är en uppgift som ligger på alla människors axlar.
Konsumenterna, som du och jag, har makten och chansen att påverka. När haven gapar tomma på grund av överfiske, ska vi då säga att vi önskar att vi visste bättre när vi hade chansen?