Bara två av tio äter 500 gram frukt och grönt per dag. Istället blir det hamburgare, korv, köttbullar, nuggets, köttfärs, lövbiff etcetera. Och en och annan frukt, då och då. Heltokigt om vi vill må bra. Livsmedelsverket rekommenderar ett halvt kilo frukt och grönt om dagen av hälsoskäl och genom att äta nyttigare minskar vi även vår klimatpåverkan.
Och det behövs sannerligen. Havsnivåerna förväntas stiga mellan tre decimeter och en meter under 2000-talet beroende på hur världen lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser, enligt FN:s klimatpanels beräkningar.
Av vår totala konsumtion står livsmedel för en femtedel av växthusgasutsläppen. Det är fullt möjligt att halvera denna klimatpåverkan genom att äta mer frukt och grönt, visar den nya rapport om matens klimatpåverkan 2050 som tagits fram av Jordbruks-, Naturvårds- och Livsmedelsverket. Och det är ju en ganska skön ekvation.
Att göra gott för en själv gör även gott för vårt gemensamma klimat.