Fria ord: Mer administration än utbildning i Bodens skolor

Norrbottens län2012-05-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SOM skattebetalare i Bodens kommun börjar jag nu fundera på om man egentligen vet vad som är skolans kärnverksamhet, utbildning eller administration?

Att budgeten för utbildningsförvaltningen inte har varit i balans är ingen överraskning - politiska beslut om omorganisationer och skolnedläggningar fattades i höstas i syfte att spara pengar.

Redan under hösten har vi som föräldrar förstått att det har varit inköpstopp på skolorna och lärare har inte kunnat inhandla läromedel och material till sin undervisning.

Tidigare i år har vi också fått ta del av beslut om vikariestopp vid pedagogers frånvaro i såväl förskola som skola. När jag läste om utbildningsförvaltningens resa till Haparanda för planeringsdagar för rektorer och högre chefer, en resa som kostade oss skattebetalare minst 74.000 kronor, blev jag därför minst sagt förbannad. Vilket var syftet med denna resa, hur såg programmet ut för dagarna och varför kunde man inte förlägga dessa dagar till stadshuset? Man måste från ledningens sida leva som man lär!

Jag missunnar inte våra skolledare att ha planeringsdagar, men önskar att man intog samma restriktiva hållning till skattemedel som man förväntar sig av sina medarbetare. De pengar som användes till denna Haparanda tripp hade behövts ute i den pedagogiska verksamheten i stället och där hade pengarna gjort större nytta, åtminstone för våra barn!

Intressant är också att man inom förvaltningsledningen har många nya medarbetare! När ska den administrativa sidan av skolans verksamhet anpassa sig till en krympande kostym? Med färre elever, färre pedagoger och färre skolor borde väl även antalet chefer, rektorer och annan administrativ personal också minska till antal, för att besparingarna ska slå fullt ut?