LANDSTINGET VILL satsa på ekologiskt och närproducerat. Man börjar med att hämta produkterna från Grans naturbruksgymnasium som ägs av landstinget. Man påstår att det är särskilt förmånligt att låta köttet stanna inom samma organisation. Man påstår att man sparar pengar då produktionen sker internt likaså att både Grans och landstinget ska vinna på det.
Det enda jag tycker är bra är att landstinget satsar på ekologiskt och lokalproducerat. Resten är blandning av lögner och en osannolik okunskap hos beslutsfattarna.
Det finns inget lagligt hinder för landstinget att köpa in ekologiska produkter från de bönder och odlare som producerar dessa i Norrbotten. Gjorde man detta så gynnar man den lokala ekologiska ekonomin. Nu är man tvungen att investera våra skattepengar i kylutrymmen och andra investeringar både på Grans och i landstingets lokaler.
Återtag innebär att producenten skickar djuret till slakteriet där det slaktas, veterinärbesiktigas och klassificeras. Man betalar bara för slakteriets kostnader.
Har bonden en egen certifierad köttboda kan han/hon förädla köttet där om han vill. Eller så kan bonden sälja hela slaktkroppen till vem som helst på slakteriets brygga till ett högre pris än vad han i annat fall får av slakteriet. Eller så han/hon äta upp djuret själv.
Oavsett om landstinget internbetalar mer till Grans eller tvärtom så skapar man en mycket osund konkurrenssituation mot övriga producenter.