UNGDOMSARBETSLÖSHETEN i Boden ligger på 15,6 procent bland de arbetslösa i åldrarna 18-24 april 2012. Detta är en ökning med 7 procent sedan april 2011.
Dessa siffor innebär att 400 unga personer står utanför arbetsmarknaden och delar av samhället och det innebär oftast ett stort personligt lidande samt att de är en underutnyttjad arbetskraftsresurs för samhället.
Margareta Bolinder menar i sin avhandling att tid i arbetslöshet ökar risken att stämplas negativt och särbehandlas vid rekryteringar därför att arbetsgivare anser att de är mindre produktiva, förlorar sina yrkeskunskaper eller att arbetsmotivationen minskar. Bolinder visar dock på att långtidsarbetslösa är minst lika arbetsmotiverade som kortidsarbetslösa.
Det råder vikariebrist inom äldreomsorg, personlig assistans och omsorgen i Bodens Kommun och enligt uppgifter i media har flera personer hoppat av sommarvikariat och att färre personer söker också vikariaten.
I likhet med Telgemodellen eller Södertäljemodellen så föreslår jag att Bodens kommun tillsammans med andra företag startar ett bolag som anställer ungdomar i åldrarna 18-24 som i samarbete med Arbetsförmedlingen tilldelar ungdomar från jobb- och utvecklingsgarantin.
Ungdomarna får då dels möjlighet till någon utbildning, till exempel en yrkesutbildning och möjlighet att först arbeta inom kommunen och sedan hyras ut till andra företag. Uthyrningen skulle kunna ske, förutom inom Bodens kommun, i Luleå Kommun för att bredda jobbmöjligheterna. 72 procent av deltagarna i Telge tillväxt går vidare till andra arbeten eller utbildning.
Många ungdomar skulle behöva få sina första rader på sitt CV, prova på olika arbeten för att se vad de tycker om att arbeta med och frigöra sin inneboende potential, att känna sig delaktiga i samhället samt bygga på sitt nätverk, nätverk som i sin tur kan ge arbete.
Anställs ungdomarna för ett år så har de möjlighet att komma in i A-kassan och har således lättare att försörja sig vilket i sin tur möjliggör att kunna träda in i vuxenlivet med eget boende.
Kommunen och exempelvis socialförvaltningen skulle lättare kunna lösa sin personalförsörjning genom bolaget och kunna på så sätt marknadsföra en positiv bild av att arbeta med till exempel omvårdnad.
Genom att företagen i bolaget tar ett samhällsansvar så utvecklar de sina affärer och skapar en positiv bild av sig själva. Företagen kan snabbt få sina kompetensbehov fyllda och en möjlighet finns att prova på en ung människa innan den anställs för en längre tid.
Generellt så skulle detta förslag kunna förändra attityder och visa på att långtidsarbetslösa är minst lika arbetsmotiverade och öppna upp för arbetslösa ungdomar att komma in i arbetslivet och samhället.