Individuella kostråd vid diabetes - ingen självklarhet

Norrbottens län2014-11-14 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat är en fråga som engagerar, särskilt för oss som lever med diabetes. Mat en viktig del i vår behandling, men vad kan och får man äta när man har diabetes? Råden och åsikterna är många och det är lätt att känna sig förvirrad när omvärlden i all välmening vill dela med sig av just de bästa råden.

Vi ser att sjukvården på många håll brister när det gäller utbildning och information till vuxna individer med diabetes. Mat vid diabetes är ett av de ämnen som ska ingå i den utbildning som alla med diabetes har rätt att få. Tyvärr är det inte något alla får ta del av och den utbildning som erbjuds är i vissa fall otillräcklig och inte anpassad efter den enskilde. Bristen på dietister gör det dessutom svårt att få stöd från yrkesgruppen med störst kompetens om mat. Det borde vara självklart att de som har ett behov också får möjlighet att träffa en dietist.

I Norrbottens län har minst 7 194 personer över 18 år med diabetes. Det är angeläget att vi alla, genom vården, får tillgång till information och utbildning som är individuellt anpassad, som utgår från aktuell forskning på området samt stöd och råd i valet av en kosthållning som funkar utifrån den enskildes önskemål och hälsa.

Ivan Åberg,

ordförande Diabetesföreningen i Norrbottens län