Rädda riktig rieska

Foto: armi rousu

Norrbottens län2008-01-19 01:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
DÅ JAG 1981-1982 gjorde militärtjänst vid F21 blev vi ibland kommenderade till Jokkmokkområdet. I förplägnaden kunde då ingå ett slags tjockt mjukt bröd kallat rieska. Det var mycket gott, särskilt med hamburgerkött på. En verklig liten skatt i den lokala matkulturen. Brödet var bakat av Jokkmokksbageriet. Vid tillfällen då jag senare besökt Jokkmokk har jag försökt få tag på det men mötts av beskedet att bageriet är
nerlagt. Någon gång har jag stött
på rieska från annat bageri, men
den var på intet sätt en sådan kulinarisk höjdpunkt som den från Jokkmokk. Jag vill uppmana den som känner till hur den ska bakas att se till att receptet bevaras för eftervärlden. Gärna ordnar så att någon återupptar produktionen.Erik Zdansky