Skolan en viktig pusselbit

Nedläggningshotad skola. Nu ger sig även näringslivet i Klöverträsk in i skoldebatten.

Nedläggningshotad skola. Nu ger sig även näringslivet i Klöverträsk in i skoldebatten.

Foto: Nina Boström

Norrbottens län2015-11-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Luleå kommun.

Vi reagerar starkt mot förslaget av omstrukturering av Luleå kommuns skolor som innebär att Klöverträsk skola skulle läggas ner! Det skulle få negativa konsekvenser för bygden som vida överträffar de eventuella fördelarna. Vi vill rikta en uppmaning till kommunens ansvariga: tänk om och tänk rätt!

Låt oss förklara hur vi ser på saken:

Klöverträsk är i dag en blomstrande ort. Cirka 55 miljoner kronor har investerats i företagen i bygden de senaste åren och nya miljonsatsningar är på gång. Det finns inga tomma hus utan vi har i stället satsat på att bygga lägenheter så att de äldre kan bo kvar i sin hemtrakt, samtidigt som det bereds plats till nya, unga familjer. Näringsliv och föreningsliv har gemensamt dragit upp riktlinjer för en fortsatt förnyelse och positiv utveckling med ytterligare investeringar i bland annat generationsboende och en aktivitetshall.

I denna framtidsbild är skolan en av de viktigaste pusselbitarna. Ja, vi vill hävda att skolan är lika viktig för oss i Klöverträsk som LTU är för Luleå! Klöverträsksskolan är idag en väl fungerande enhet med i dagsläget 43 barn i åk 1-6 och 38 i förskolan. Det ska jämföras med 2009 års siffror då vi hade 35 barn i åk 1-6 och 16 i förskola. Studieresultaten är mycket goda, lärarsituationen bra och verksamheten följer budget.

En nedläggning av skolan i Klöverträsk skulle sätta igång en negativ spiral, där framför allt barnfamiljers vilja att bosätta sig här skulle minska, vilket skulle slå hål på hela samhällsstrukturen. Det är också ett väl känt faktum att nedläggning av en skola alltid leder till sämre infrastruktur för den ort som drabbas. Näringsliv, föreningsliv, boende - ja hela bygden - är mycket upprörda över förslaget och eniga i sak: låt skolan få vara kvar.

Vi tycker också att det är motsägelsefullt när vårt arbete för en levande landsbygd får mycket starkt stöd från kommun och länsstyrelse samtidigt som ett genomfört förslag skulle verka i rakt motsatt riktning. Vill vi att landsbygden ska utvecklas kan man inte dra undan mattan för oss på det här sättet!

I samband med ett besök av kommunalråden 2009 lovade kommunens företrädare att skolan skulle få vara kvar, infria det löftet även fortsättningsvis. Gör nu i stället en ordentlig konsekvensanalys. Vi kan inte tänka oss annat än att resultatet av en sådan skulle bli att förslaget skrotas och att Klöverträsk skola lever vidare i framtiden.

Viktor Boman,

vd Klöverbergsgården AB, som f n investerar och utökar produktionen i Klöverträsk

Peter G Georgson,

CMG Management AB

Joel Lundberg,

Klöverträsk byggteam AB