För några år sedan var det vegetariska utbudet på Luleås restauranger nästan obefintligt om man inte ville äta kinamat eller pizza. En hel del har hänt men fortfarande är det ingen självklarhet med vegetariska alternativ varken vid lunchservering eller á la carte. Även om det oftast går att ordna på plats så vore det dels roligt om det överhuvudtaget fanns en vegetarisk rätt på menyn (det vill säga att man slipper be särskilt om ett alternativ) och dels om man som vegetarian slapp äta samma rätt till lunch veckans alla dagar. Hur roligt skulle t.ex. en köttätare tycka det vara att äta köttbullar och potatismos till lunch måndag-fredag? Att det brister på mindre restauranger har jag viss förståelse för men att inte de lite finare restaurangerna klarar av att erbjuda fler alternativ förvånar mig desto mer. Ett av de vanligaste vegetariska alternativen är pasta, inte alltid beskriven mer än som just ”vegetarisk pasta”. Coocks krog erbjuder visserligen just pasta (lasagne) som vegetariskt alternativ men presenterar sin vegetariska rätt först på menyn (vilket bara det känns nytänkande) och de presenterar den också på ett sätt långt från det vanliga ”vegetarisk lasagne” som man är van vid. Här erbjuds jag istället ”persiljerotslasagne med svartrot, kålrabbi, confiterad tomat och skogschampinjoner.” Så mycket roligare det blir att välja just deras restaurang när vi ska bestämma var vi ska spendera våra pengar! Det finns restauranger i Luleå som anstränger sig, som erbjuder olika vegetariska lunchalternativ veckans alla dagar och det finns restauranger som kan erbjuda riktigt god vegetarisk à la carte, de allra flesta om man för en dialog med dem. Men fortfarande upplever jag en stor brist, både vad gäller de rätternas vara eller inte vara på menyn, vilka alternativ som finns, hur de framställs i text och hur de smakar. Som vegetarian sedan 20 år tillbaka så är man lite trött på att så ofta behöva be om speciallösningar för att det överhuvudtaget inte finns några vegetariska alternativ. Likväl är man less på att få tråkigare rätter än de som äter kött eller fisk. Hur svårt kan det vara, undrar jag? Kan verkligen inte Luleås kockar bättre än så?
Vegetarian med få valmöjligheter i Luleås restaurangvärld
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.