Vi ska inte bli sjuka på jobbet

Norrbottens län2016-01-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från och med 31 mars träder nya föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft. De har tillkommit som ett förtydligande för hur arbetsgivaren ska arbeta med kränkande särbehandling och ohälsosam arbetsbelastning. Det är såklart bra, fast varför arbetsgivaren måste vänta in nya föreskrifter för att åtgärda sådant som borde fungerat redan tidigare är bedrövligt och en gåta.

Sjuktalen fortsätter att stiga och når snart skyhöga tio procent. Arbetsgivaren måste ta ett ännu större ansvar och söka lösningar på både lång och kort sikt. Dessutom så ser Kommunal tydligt att det vi signalerat om för flera år sedan nu är en realitet och inte en facklig dystopi. Det finns helt enkelt snart inga vikarier att få tag på. De fåtal som finns är redan uppbokade och den förstärkning i verksamheterna som kallas för förhöjd grundbemanning blir bara teoretisk. Det då de höga sjuktalen äter upp de eventuellt positiva effekter den något högre bemanningen skulle kunna ge. Som huvudskyddsombud är möten med tårögda anställda inget ovanligt utan en del av vardagen.

De saker som nu skyndsamt måste genomföras är:

• Arbetsmiljölagen måste omedelbart bli styrande i arbetet med schemastrukturen. I dag hänvisas till att arbetstidslagen inte bryts. Den lagen är ett golv och inget tak. Makten över schemat ska tillbaka till den chef som också har ansvar för de anställdas arbetsmiljö. I dag bidrar inhumana scheman till att folk blir sjuka. Oacceptabelt.

• Det genomförs en utredning där man sätter kvinnors arbetsmiljö i särskilt fokus. Kvinnor blir sjukare och sjukare av sina jobb och nu får det vara nog. Att jobb där mycket kvinnor jobbar värdediskrimineras är en skam och numera också ett akut arbetsmiljöproblem

• Arbetsgivaren höjer under utredning av arbetsmiljön bemanningen där arbetsmiljöproblemen och sjuktalen är som störst.

Det duger inte att bildligt talat dela ut brandvarnare på ställen där det redan brinner. Akuta problem kräver akuta lösningar.

Fredrik Bergstedt, Yvonne Nordgren och Henrik Alqvist,

huvudskyddsombud socialförvaltningen Luleå kommun