Har du någon gång fått en riktigt bra idé? En sån där idé som skulle kunna leda till de stora miljonerna? Troligen har du gjort det. De flesta har nämligen fått en miljonidé någon gång.
Vilken är då skillnaden mellan de som fångar idén och de som låter den försvinna? Det första och viktigaste är förstås att prova. Provar du inte kommer du inte heller att lyckas.
Vi lyckas sällan på första försöket. Det finns en anledning till att mästaren har misslyckats fler gånger än nybörjaren har provat. Övning ger färdighet. Vi behöver testa, om och om igen, innan vi får till det.
Så varför gör vi det inte? Varför testar inte människor gång på gång – till de lyckas?
Följdkänslan av att prova är ofta skuld, skam, ångest. Varför gjorde jag så? Varför sa jag så? Vad har jag ställt till med? Vi behöver göra en känslomässig storstädning och släppa taget om alla följdkänslor som ett misslyckande kan ge.
Första gången jag kom i kontakt med begreppet misslyckande var i en meditation i mental träning med Lars Eric Uneståhl. Han sa: ”Du kan inte misslyckas. Du kan göra misstag som du lär dig utav, men du kan inte misslyckas.” Jag tyckte detta lät jättemärkligt. Varför pratade han om misslyckanden?
Sedan ramlade jag över Robert Kiyosaki och boken Rich dad poor dad som handlar om skillnaden i mindset mellan den som blir rikare och rikare och den som blir fattigare och fattigare. På den tiden var pengar inte särskilt intressant, men livsenergi var det. Jag använde samma filosofi för att skapa energimässigt överflöd och sluta slås ut med jämna mellanrum. Knepet? Lägg din energi på det du vill ha mer utav (visste du att de flesta inte kan skilja på inkomst och kostnad, ju mer de har desto mer slösar de istället för att investera) och tillåt dig att misslyckas.
Där var det igen. Misslyckandet. Vad märkligt? Varför pratade två framgångsrika personer, i olika branscher, om misslyckande? Som civilekonom fascineras jag av detta.
Faktum är att vi SKA lamslås när vi misslyckas. Det är ett energimässigt knep för att få oss att byta riktning. Bevisligen fungerade inte det förra sättet, men vårt undermedvetna har en förkärlek till det välkända. Om vi inte fått en smäll på fingrarna hade vi återupprepat vårt försök igen, och igen. Och då hade vi definitivt inte lyckats.
Lösningen är att göra små justeringar och prova igen, istället för att sluta försöka överhuvudtaget. För den som lär sig att tina upp efter misslyckanden, så att kreativitet och logik kan komma tillbaka, är framgången alltid ett faktum. Det är det som vi hjälper till med på Reikiportalen.se.
Just nu bygger vi Norrbotten. Det spirar. Boden är på g. Turismen växer. Facebook var ett viktigt steg för oss att se det unika i det klimat och de förutsättningar vi har på denna speciella plats. Yngve Bergqvist, grundare av Icehotel, såg det också. Mycket saknas, men vi har fördelen av att vara ett oskrivet blad. Här finns potential, outnyttjad mark och vägar som kan specialbyggdas för ändamålet (har du hört att Teslas huvudkontor kommer flytta från Kalifornien till Texas eftersom de inte fysiskt kan expandera i Kalifornien?).
De personer som redan lärt sig att fånga en miljonidé är redan med på tåget. Men det finns fortfarande mängder av outvecklad potential. Så skaka av dig sådant som fyllt sin funktion och kliv in i din skapandekraft. Norrbotten behöver dig.