Är du nytänkande – på riktigt?

Att vara kreativ. Innovativ. Det vill väl alla vara. Vi älskar att se föreläsningar av verkligt nytänkande människor, att inspireras och förundras. Men…

Foto: Jenny Nilsson

Krönika2017-10-15 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara verkligt nytänkande är i praktiken fruktansvärt svårt. Rent jobbigt.

Hur svårt det är kan du testa genom att helt enkelt sätta dig på ”någon annans plats” i mötesrummet. Testa på en konferens att byta plats efter fikat eller lunchen.

Det stör.

Redan en så liten detalj.

Att inte bara sätta sig på fel plats i styrelsemötet eller ledningsgruppen utan även lansera helt nytänkande angreppssätt på aktuella problem blir rent utmanande.

Ändå tror jag att vi alla förstår att om vi ska åstadkomma något innovativt måste vi göra på ett ”nytt” sätt. Om vi gör på samma sätt och förväntar oss nya resultat är vi nog tyvärr lite korkade.

För att vara nytänkande krävs mod. Och ork. Annars kan man inte bryta invanda mönster och konventioner. Det krävs en modig och tydlig ledning som orkar genomföra förändringen.

Inte sällan krävs det nya hjärnor för att verkligen ”tänka nytt”. Att mixa upp tankesmedjan med andra tankar. Skapa grupper som adderar andra synsätt. Det kan du göra genom att helt enkelt mixa yrkesgrupper, eller för all del genom att ta in såna som mig. Kanske bägge lösningarna på en och samma gång.

Jag älskar att utmana och lever själv enligt devisen ”stå aldrig still” för att jag helt enkelt hela tiden måste omdefiniera vad jag är och vad jag gör. Jag älskar att även driva på förändring hos andra.

Hur ändrar man då något och åstadkommer nytänk? Hur genomför man något verkligt kreativt?

• Delaktighet, låt de som ska genomföra förändringen vara med och definiera varför och hur.

• Genomför konkreta symbolhandlingar, bevisa och bekräfta med handling att det är på allvar. Helst med alla delaktiga.

• Följ upp och mät på individnivå att alla följer med i förändringen.

Men, nej, tro inte att det blir lätt.

Och, nej, du kommer inte undan själv.

Förändringen startar i dig själv.

Så, när orkade du genomföra något nytänkande senast?

Läs mer om