Jag har träffat ett flertal företagare som reagerat med förvåning när jag kontaktat dem för att informera om att jag precis utsetts till likvidator för deras bolag. ”Va?! Det där har jag ju avslutat för länge sedan”, är en vanlig kommentar. ”Det där företaget blev aldrig nåt”, är en annan vanlig reaktion.
Ett företag kan i princip startas på ett par timmar, om man så vill. Den dag företagaren vill lägga ned verksamheten är det desto krångligare. Om ingen vill köpa bolaget behöver det avvecklas, vilket kan ske på två olika sätt; genom likvidation eller genom konkurs. Den avgörande faktorn för om det blir likvidation eller konkurs är om företaget har tillgångar som täcker skulderna och avvecklingskostnaderna, eller ej.
Det är inte helt ovanligt att en företagare som upphört med försäljningen och sålt inventarierna betraktar företaget som avvecklat. Det är inte heller helt ovanligt att en företagare på grund av till exempel sjukdom, orkeslöshet eller av andra skäl, inte kommer sig för att avveckla företaget innan tvångslikvidationen är ett faktum. Det kan då hända att de lyfter telefonluren med förvåning, som jag beskrev inledningsvis.
I ett sådant läge har företaget normalt dragit på sig onödiga kostnader i form av förseningsavgifter för årsredovisningar och skattedeklarationer och kanske även blivit skönstaxerade med skattetillägg som följd. Härtill kommer ofta anmärkningar hos Kronofogden, för att inte tala om risken för att företrädaren döms för brott och blir personligt betalningsansvarig för skulder. Onödigt, minst sagt, eftersom det kan undvikas genom att inleda likvidationen i tid.
Vid en likvidation ersätts styrelsen och VD:n av en likvidator. Endast i undantagsfall kan företagaren själv utses till likvidator eftersom Bolagsverket normalt kräver att arbetet ska utföras av en oberoende advokat.
Likvidatorns uppgift är i korthet att betala alla skulder, sälja alla tillgångar och avsluta alla avtal. Därutöver ska likvidatorn redovisa och deklarera alla händelser under likvidationen vilket sedan presenteras för ägarna på en extra stämma. Bolaget är därmed upplöst och kan avregistreras hos myndigheterna. En likvidation tar minst 6-7 månader att genomföra.
Om ett företag skulle kunna avvecklas lika snabbt som det går att starta skulle exempelvis den leverantör som förväntade sig att få betalt för sitt arbete riskera att från en dag till nästa inte ha någon kund att skicka fakturan till. Så kan vi förstås inte ha det. Att likvidera företaget behöver därför få ta sin tid. Se bara till att börja i tid.