Jag var på bröllop i Båstad för några helger sedan och fick tillfälle att besöka ett flertal ställen med eldsjälsentreprenörer i toppen! Det finns inget som är så inspirerande som att lyssna på hur just de har gått tillväga för att nå det bästa resultatet av just sin produkt. Allt från barbequrestaurangen som börjar förbereda sitt kött ett dygn innan det ska serveras, ett minutiöst schema på 24 timmar. Putsa, krydda, röka, grilla, pensla, allt för att förädla sin råvara till sitt bästa jag.
Tomatodlingen som fullkomligt exploderade i alla möjliga former och färger. Gula, gröna, svarta, lila och röda. Jag fick även en guidad tur genom de prunkande växthusen med tomater hängandes i stora klasar länga efter länga.
Jag har alltid, sedan jag kan minnas i alla fall funderat och fascinerats över hur grönsaker och frukt växer. Växer det på träd på buske, hängande från taket i rankor, ovan eller under jord? Vårt svenska skafferi av frukt och grönsaker har jag koll på. Mycket tack vare min uppväxt på Gotland, det är något speciellt med växtligheten där. Fikonträd och valnötsträd är inte alls ovanligt och med en faster som odlade allt möjligt i sin stora trädgård. Men att få plocka mango, avokado, kiwi, ja varför inte en vaniljstång, vore ju rena rama drömmen! Hur växer en ananas egentligen….? Vart växer den?
Genom mitt jobb får jag ofta möjlighet att åka ut i Europa och träffa olika producenter. För några år sedan fick jag chansen att resa till Sicilien med vår olivoljeimportör för att plocka oliver till årets första press (Novello) som den kallas. Den knallgröna oljan som kommer ur pressen blir nästan självlysande av all klorofyll. Doften när oliverna pressas är magisk, en blandning mellan nyklippt gräs och kvisttomat.
Det jag vill komma fram till egentligen med det här är att det kan vara värt att lägga några extra kronor på utvalda råvaror. En del produkter ligger det enormt mycket kärlek och kunskap bakom. Människor som lever och andas för just sin produkt. Vissa har fått sin kunskap genom arv och andra som har legat sömnlösa på nätterna för att nå bästa resultat. För att vi konsumenterna ska få endast det bästa och toppkvalitet.
Det är oftast just sådana råvaror som gör att du lyckas bäst med en måltid. Är det bra grejer från början blir det svårare att misslyckas.
Ökad medvetenhet skapar bättre förutsättning till en lyckad måltid.