En historisk nyhetshändelse i Luleå – då storsatsar vi

Nu kan Luleåborna rösta i den första lokala folkomröstningen i kommunens historia. Kuriren storsatsar hela veckan med en direktsänd valvaka på söndag som höjdpunkt.

Det är självklart för Kuriren att storsatsa på folkomröstningen, skriver Jonas Andersson, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare.

Det är självklart för Kuriren att storsatsa på folkomröstningen, skriver Jonas Andersson, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare.

Foto: Petra Älvstrand/Pär Bäckström

Krönika2020-11-01 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en maratondebatt som nu mynnar ut i en historisk folkomröstning. I fem år har skolstrukturen varit en av de dominerande politiska frågorna i Luleå och "Framtidens skola" har blivit ett begrepp som alla känner till och de flesta har en åsikt om.

Klimatet är hårt och polariserat. Folkinitiativet "Hela kommunen ska leva och lära" står långt ifrån kommunledningen och för varje meningsutbyte tycks sprickan vidgas. I debatten pratar parterna ofta förbi varandra och blandar argument om lokalkostnader, lärarbehörighet, landsbygdsutveckling och elever med särskilda behov.

Som om inte konflikten i sakfrågan vore nog är Socialdemokraterna och Moderaterna emot folkomröstningen som instrument, medan folkinitiativet kämpat hårt för att få den till stånd. När den väl ska hållas handlar en del av debatten om hur stort valdeltagande som krävs för att politiken ska följa resultatet.

Just nu är det inte mycket som talar för att folkomröstningen blir det som slutligen enar kommunen bakom en skolpolitik alla kan acceptera. I liknande omröstningar i andra kommuner har valdeltagandet varit betydligt lägre än i de allmänna valen, så även om uppslutningen var stor när förtidsröstningen startade är det osäkert vilken effekt folkomröstningen kommer att få.

Men när 63 000 röstberättigade Luleåbor har chansen att påverka inriktningen för skolan är det en historisk händelse. Aldrig förr har det hållits en lokal folkomröstning i Luleå, även om rådslaget om Smedjegatan i början av 2000-talet också var en möjlighet att tycka till i en sakfråga. Därför är det självklart för Kuriren att storsatsa.

Den kommande veckan djupdyker vi i de viktigaste frågorna och publicerar stora intervjuer med företrädare för de två alternativen, för att du som väljare ska känna dig väl påläst när du går och röstar. På torsdag klockan 20 kan du se ett direktsänt webb-tv-magasin på Kuriren.nu. I programmet "Mediehuset live: Skolspecial" kommer flera inbjudna gäster – politiker, företrädare för folkinitiativet och flera andra – debattera de frågor som är viktigast för dig att ha koll på.

Efter att vallokalerna stängt på söndag klockan 18 kan du följa utvecklingen i ytterligare en extrainsatt direktsändning på våra nyhetssajter. Klockan 19 ser du vår valvaka på Kuriren.nu. Då rapporterar vi löpande medan rösterna räknas och intervjuar flera gäster.

Det är självklart för NSD och Kuriren att storsatsa på folkomröstningen, skriver Jonas Andersson, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för NSD.se, Kuriren.nu och Kurirens papperstidning.
Det är självklart för NSD och Kuriren att storsatsa på folkomröstningen, skriver Jonas Andersson, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för NSD.se, Kuriren.nu och Kurirens papperstidning.
Krönikören

Jonas Andersson är nyhetschef på NSD och Norrbottens-Kuriren och ställföreträdande ansvarig utgivare för NSD.se, Kuriren.nu och Kurirens papperstidning.