Min inledande krönika ”Jag vill vakna rikare än när jag gick och la mig” handlade om att hitta en skalbar affärsmodell för ditt företag. Och med det menar jag en affärsmodell som genererar pengar även om du inte är på plats, exempelvis via e-handel, digitala tjänster eller produkter som säljs via grossister.
Krönika nummer två ”En kines kommer att ta ditt jobb” var en hyllning till kinesiskt entreprenörskap, men främst en påminnelse att vi i norra Sverige faktiskt ändå har en rad fördelar som vi kan konkurrera med internationellt. Som design, produktutveckling samt att skapa affärer med hållbarhetsfokus.
Nästa krönika – ”En groda i en brunn vet inget om havet” – betonade vikten av att kommersialisera sina uppfinningar. Det räcker inte med att skapa världens bästa produkter och tjänster om man inte har förmågan att också sälja dessa. Här måste vi våga att tänka stort och se världen, inte bara sin egen hemmaplan, som marknad.
Den krönikan följdes upp av ”Ideas are shit – execution is everything”. Om man har en bra skalbar affärsmodell där man nyttjat sina konkurrensfördelar och sedan har identifierat en marknad, ja då behövs ju också någon som kan kavla upp ärmarna och ta sig an denna marknad. Man kommer ingenstans med bra idéer om man inte har ett team som kan ta dessa idéer till kommersiell framgång.
Till sist avslutade jag med krönikan ”Pengarna på bordet – strunta i procenten”. För att lyckas att bygga en framgångsrikt startup behöver man backa upp de goda affärsidéerna, och teamet som ska verkställa dessa, med pengar. Redan i bolagets start är det viktigt att säkra kapital så man kan bygga upp bolaget så snabbt som möjligt.
Så, hitta en affärsmodell där intäkter genereras även om du inte är på plats fysiskt, nyttja konkurrensfördelar, våga sikta mot en nationell eller internationell marknad, bygg ett diversifierat team av duktiga människor, och se till att säkra kapital tidigt för att kunna växa. Detta är ingredienser för ett lyckat startup-företag.
Och som tillägg till allt detta – var smart! Det finns olika aktörer, exempelvis Arctic business där jag själv arbetar, där vi har många års erfarenhet av startupvärlden och där vi kan stötta med affärsrådgivning vilket sparar både tid och pengar och du får vägledning i att ta kloka beslut. Och du kan alltid säga hej till mig på exempelvis Linkedin. Vi ses!