Män är lite som snippor – helt obegripliga

Studier från Göteborgs universitet visar att unga män har svårare att acceptera ökade rättigheter för kvinnor än vad äldre män har. Framförallt är det män i åldersgruppen 18-29 som känner sig hotade. Allt tyder på att feminismen har gått för långt.

Krönikören delar med sig av motståndshandlingstips inför Internationella kvinnodagen. "Varsågoda alla kvinnor som brinner på insidan men inte orkar diskutera mer, här har ni gångbane-chicken race".

Krönikören delar med sig av motståndshandlingstips inför Internationella kvinnodagen. "Varsågoda alla kvinnor som brinner på insidan men inte orkar diskutera mer, här har ni gångbane-chicken race".

Foto: Anders Appelgren / Petra Älvstrand (Montage)

Krönika2023-03-04 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt frias en man för barnvåldtäkt efter osäkerhet kring ordet snippa i hovrätten. Innan RFSU etablerade snippa 2003 hade vi inte lyckats komma överens om ett ord för kvinnors kön. En motsvarighet till snopp saknades. Lite var det ju kvinnors eget fel, våra kön är ju faktiskt sjukt knepiga att beskriva. En snopp vet alla vad det är, den hänger ju liksom bara där. Man vet var den börjar och slutar. Men kvinnors kön är en enda röra. Män hade ju knappt lärt sig lokalisera klitoris innan de fick veta att det tydligen bara var klitorisollonet, alltså toppen på isberget, de lärt sig hitta. Var resten är? Vem vet? 

Vissa män försöker verka medvetna och använder ordet vagina i ett missriktat försök att låta avslappnade och pålästa. Det de oftast menar är dock vulvan, alltså det som syns på utsidan. Så att inte heller hovrättsdomare vet vad som är vad är ju inte konstigt. Men det är ett tecken på att feminismen inte har gått så långt som de hotade unga männen fått för sig. 

Det här gör mig utmattad och får mig att vilja göra en Falling Down. Men jag vill såklart inte uppmuntra till våld. Det finns dock en konkret motståndshandling som jag ägnar mig åt, och den tänkte jag dela med mig så här inför kvinnodagen. Varsågoda alla kvinnor som brinner på insidan men inte orkar diskutera mer, här har ni gångbane-chicken race:

Det går helt enkelt ut på att alltid gå på rätt sida, och att aldrig nånsin väja för en man. Om detta låter enkelt så har ni missbedömt hur stor rätt till världen män anser sig ha. Denna utbredda manshybris har resulterat i ett antal magstopp, då jag plötsligt befunnit mig ståendes mage mot mage med en förvånad och uppretad man. Det har även resulterat i att män skrikit förolämpningar efter mig efter att vårt ömsesidiga väjningsvägrande resulterat i krockar. Ibland väjer de, men oftast i sista sekunden och så nära att de tvingas göra en bakåtrotation med axeln för att inte kollidera med mig.

Det roar mig att se deras förvirring. Men det är också sorgligt hur självklart de förväntar sig att jag ska lämna plats åt dem bara för att jag är kvinna. De förstår inte att de har lika stor del i situationen som jag, ja faktiskt större eftersom de gick på fel sida. Män är lite som snippor: helt obegripliga. 

Svar på förhand: Kvinnor går självklart också på fel sida ibland men väjer alltid i god tid före mötet och utgör inget problem.