Kultur.

10-års jubilerande Kulturnatten i Luleå växer igen. Drygt 200 akter kommer att erbjudas publiken till priset av noll kronor.

– Förhoppningen är att man hittar något i det digra utbudet som man inte visste att man tyckte om, säger Eva Plumppu, projektledare för Kulturnatten och verksamhetsledare för Skådebanan.

Artikelbild

| Utveckling. Eva Plumppu har varit projektledare för Kulturnatten under de tio år som arrangemanget skett i Luleå. "Jag brukar få frågan hur Kulturnatten ska utvecklas. Jag menar att utvecklingen sker av sig själv eftersom nya artister och medverkande tillkommer år från år", säger hon.

Kulturnatten är ett arrangemang där vem som helst kan anmäla sig utan krav på att uppvisa någon sorts prestation. Alla som vill får så att säga vara med med nästan vilket konstnärligt uttryck som helst. I år introduceras exempelvis brädspel och kinesisk harpa för första gången tillsammans med uttryck som dans, teater, konst, hantverk, poetry slam, litteratur, film, fotografi och framför allt musik.

– Jag upplever att den öppenheten tillsammans med tillgängligheten för publiken präglar arrangemanget. Man behöver inte boka i förväg utan kan med eller utan plan glida runt mellan scenerna i Luleå för att förhoppningsvis hitta något man gillar, säger hon vid tisdagens pressträff på Ebeneser.

Ebeneser som medverkade under första upplagan av Kulturnatten är nu tillbaka och kommer att bjuda på en hel del dans under dagen när internationella kvinnoföreningen Esperanza firar 20 års jubileum för att sedan avsluta med en klubbkväll, där konstnärer och tre DJ-akter ingår. Klubbaftonen har tillkommit i samråd mellan studieförbundet Bilda och Luleå kommuns kulturförvaltning med vänner.

I lobbyn på hotell Clarion kommer en musikscen för professionella musiker att öppna redan klockan 12 på dagen och avslutas först sent på kvällen, men de största scenerna finns i Kulturens hus samt i Stadsparken.

Artikelbild

| Åtta års medverkan. Andreas Eriksson är professionell musiker och medverkar får åttonde året i rad på Kulturnatten.

– I Stadsparken kommer det vara mycket dans som avslutas med en spektakulär streetdanceshow när Until the End Crew intar scenen.