Egentligen skulle presskonferensen handla om den nya filmen "Melancholia", som visades för pressen på onsdagsmorgonen. Och till en början talades det om denna film om jordens undergång och om symboliken i den. Men Lars von Triers skämtlynne, som ibland är av det udda och provocerande slaget, tog gradvis över. Bland annat hävdade han att Kirsten Dunst krävde att få vara naken i filmen.

Positiva ordalag om Hitler

Men det som väckt mest uppmärksamhet är att von Trier under presskonferensen uttalade sig i positiva ordalag om nazismen och Hitler.

En timme efter den officiella presskonferensen möter von Trier och skådespelarna Stellan Skarsgård och Jesper Christensen den skandinaviska pressen. När von Trier blir ombedd att förklara sig, fortsätter han först med att provocera genom att säga:

Men sedan blir han allvarligare.

Älskar tysk romantik

På onsdagsförmiddagen hävdade von Trier bestämt att den som tagit illa vid sig av hans ord inte kunde vänta sig någon ursäkt. Han ändrade sig dock - senare på kvällen mottog nyhetsbyrån AFP ett mejl med just en sådan: "Om jag har sårat någon denna morgon genom det jag sade på presskonferensen ber jag uppriktigt om ursäkt. Jag är inte antisemit och har inga rasistiska fördomar på något sätt, inte heller är jag nazist", skriver von Trier via sin producent.