Men det tänker von Trier inte göra.

Det var under en presskonferens på onsdagen för von Triers kommande film "Melancholia" som den danske filmskaparen bland annat sade "Jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand". Och även om han senare bad om ursäkt för sina kommentarer, så räckte det inte för filmfestivalens ledning, som under torsdagen uppmanade von Trier att lämna festivalen. Det är första gången det händer i festivalens historia, rapporterar danska Ritzau.

Inte antisemit

von Trier har inga planer på att lämna festivalen.

von Triers skämt om judar, nazism och Susanne Bier togs med stort allvar av stora delar av omvärlden. En restaurangägare ställde in den middag som var planerad före onsdagskvällens galaföreställning, och även den strandfest för 400 personer, som hade planerats att dra i gång efter visningen, ställdes in.

Udda skämtlynne

Lars von Triers skådespelare menar överlag, att det som hände på onsdagens presskonferens var resultatet av ett udda skämtlynne.

Den svenske filmstjärnan menar att även om det von Trier sade var mycket oövervägt, borde det inte tas på allvar.

Kirsten Dunst, som spelar huvudrollen i "Melancholia, säger att hela inspelningen var en stor upplevelse, och att hon lärt sig att von Trier har ett udda skämtlynne.