1973 ställde Anders Alm ut för första gången. Då med måleri. Sedan dess har det blivit många utställningar, men med fotografi.

I helgen har han vernissage på sin utställning Fotografi på Bodens konsthall, en utställning som består av två delar.

Den ena delen heter Bilder ur natten, en utställning som tidigare visats i Korpilombolo under Nattfestivalen.

- Det är bilder från Frankrike, Italien och Sverige på människor och miljöer där solen är under horisonten.

Den andra delen består av street photografy men med blicken fokuserad på marken i stället för på människorna och omgivningen. Bilderna är tagna med hans mobiltelefon.

- Jag var på väg till bussen när jag såg en figur på marken som såg snygg ut. Jag hade ingen kamera, men min mobiltelefon.

Skräp på marken
Det var starten på det lilla projektet som nu ställs ut, av plåster, hundbajs och annat skräp som ligger på marken. 16 bilder allt som allt.

- Jag gick bland annat runt på Södra hamnplan cirka en halvtimme i våras och tittade i backen. Flera av bilderna till utställningen kommer därifrån, säger han.

Bilderna är inte så stora. 25X25 centimeter och hela utställningen är hans första helt digitala utställning. För det har hänt mycket, kanske framför allt tekniskt sedan han började fotografera på 1970-talet. Bildmässigt tycker han inte att hans uttryckssätt förändras så mycket.

- Jag har jobbat med samma typ av fotografi hela tiden. Dokumentärt. Jag säger som fotografen Henri Cartier-Bresson; konstnärer uppfinner, fotografer upptäcker. Möjligen är jag jämnare i dag än när jag var ung. Det handlar fortfarande om lyckliga ögonblick när det blir bra konst.

Väg i väglöst land
Just nu håller han på med ett projekt där han tillsammans med en copywriter dokumenterar en två och en halv mil lång väg vid Torneträsk mitt ute i ingenstans. Vägen binder ihop fem byar, men har ingen förbindelse med något annat vägnät.

- Det är otroligt spännande. Det finns bilar här som man kört över på vintern, men sedan lämnat på bilkyrkogårdar. Byarna saknar både vatten och el, vilket innebär ett helt annat sätt att leva. Nu finns ingen bofast befolkning, men man kan föreställa vilka umbäranden människorna levde under tidigare.

Projektet kommer att pågå under flera år innan det är klart.

- Vi får se om det blir en utställning, en digital bok eller en vanlig fotobok, säger Anders Alm.