Hans Johansson, 58, hade vernissage på Bodens konstgille under lördagen.

Rättare sagt: Det var vernissage. Konstnären hade dessvärre inte möjlighet att närvara.

- Men jag gillar att ställa ut i Boden, säger han per telefon. En av mina bästa platser i Norrbotten. Det har passat in bra där och de i konstgillet har varit duktiga att ordna konstnärer till Boden.

Artikelbild

| PÅ GÅNG. Norrbottensbördige konstnären Hans Johansson är på uppåtgående och har senaste åren ställt ut runt om i världen. Nu ses 20 av hans verk på Bodens konstgille.

Konstlinjen
Hans Johansson bor och verkar numera i Skåne efter att ha lämnat Norrbotten 1978. Då hade han gått konstlinjen på Sunderby folkhögskola

Nattavaara är födelseorten, Haparanda uppväxtstaden. Pappa var polis och man flyttade runt en del. Under gymnasietiden i Haparanda deltog han i en tävling ordnad av tidningen Vi Bilägare. Det gällde att rita en framtidsbil för Volvo.

- Jag och kompisarna tävlade i att rita bilar. Jag skickade in några teckningar och vann tredje pris en gång, andra pris en gång. Fick åka ner och träffa chefsdesignern på Volvo.

Påhejad
Detta blev en liten kick i att välja ett liv i bildernas tecken. Fast bildesign blev det inte. Hållfasthetslära, teknik och matematik var inte hans starka sida. Mer lockade den fria konsten. Och på Sunderby folkhögskola blev Hans Johansson sedan påhejad av kamrater och lärare att bli konstnär.

Artikelbild

| NORRLANDSKÄNSLA. Här märks att Hans Johansson är född och uppvuxen i Norrbotten. Den vänstra oljemålningen heter Norrland, den högra Höbalar.

Teckningsläraryrket hägrade ett tag, men planerna sattes aldrig i verket.

- Om jag ångrar mig? Ja, ibland. Det jobbiga för en konstnär är att inkomsterna inte kommer månadsvis, men jag klarar mig.

Artikelbild

| TORRNÅL. Skålen heter det här torrnålsarbetet av Hans Johansson.

Färg
Hans Johansson är fast i färgen, kan man säga. Han tröttnar aldrig på att experimentera med färg och hittar ständigt nya variationer.

- En oändlig källa att ösa ur, färgerna. Att hitta olika nyanser och prova olika oljefärgsmärken är ett av det mest intressanta i mitt arbete. Jag försöker ställa olika färger mot varandra i målningen och jobbar med komplementfärger.

Blir du trött på att alltid vara kreativ och får motsvarande skrivkramp?

- Jo, det händer att det stoppar upp. Men för det mesta försöker jag hålla igång, utom på helgerna. Då umgås jag med min sambo.

Kurirens dåvarande konstrecensent P-G Råberg skrev en gång att Hans Johansson var en seriös och hårt arbetande konstnär. Stämmer det fortfarande?

- Jag är seriös, stiger upp tidigt, tecknar och målar. För att få in pengar gäller hårt arbete och att förnya sig. Min lärare på Sunderbyn Roland Larsson sade att det här är 99 procent transpiration och en procent inspiration.

Under sista åren har Hans Johansson ställt ut mycket runt om i världen. Bland annat Tjeckien, Polen, Slovakien, England och Danmark. I New York på Times Square visas konst på digitala bildskärmar och där har han varit med.

Något av ett genombrott, totalt sett?

- Det kan man säga. Man hör av sig om utställningar och det flyter på.

Utställningen på Bodens konstgille pågår till och med 24 mars. Den omfattar 20 verk med olja, litografi, akvarell och torrnål.