Coronaberättelser samlas in av Norrbottens museum

Nu samlar Norrbottens museum in coronaberättelser – ett tidsdokument att bevara inför framtiden.

Paulina Öquist Haugen, etnolog Norrbottensmuseum, ansvarar för insamlingen av människors personliga berättelser och erfaranheter i skuggan av coronaepidemi.

Paulina Öquist Haugen, etnolog Norrbottensmuseum, ansvarar för insamlingen av människors personliga berättelser och erfaranheter i skuggan av coronaepidemi.

Foto: Pressbild

Kultur2020-04-29 06:00

– Syftet är att fånga en samtida samhällsföreteelse, säger Paulina Öquist Haugen, Norrbottens museum.

Digerdöden, pest och spanska sjukan. Mänskligheten har genom vår historia många gånger hotats av pandemier och just nu är det coronaviruset som påverkar människor världen över.

– Som museum är det vårt uppdrag att berätta om människor och deras levnadsvillkor i syfte att bevara för framtida generationer. Det är viktigt att agera när något händer eftersom berättelserna ser annorlunda ut i efter hand.

Det är Paulina Öquist Haugen som samlar in de berättelser människor skickar in via Norrbottens museums hemsida – berättelser där länsbor personligen får ge uttryck för hur de påverkats av pandemin. Insamlingen sker på många museer runt om i landet och förhoppningen på Norrbottens museum är att få en så stor geografisk spridning som möjligt. Därför har museet även marknadsfört insamlingen i geografiskt unika Facebook-grupper.

– Det har lyckats ganska väl. Vi har hittills fått in ett 60-tal svar från många olika platser i länet, även åldrarna har varierat på dem som svarat.

Flera av berättelserna beskriver ett förlopp där man först hörde talas om ett virus i Kina som sedan kom allt närmare, blev mer påtagligt och allvarligt.

– Många beskriver hur vardagen påverkats i mindre eller högre grad – från att tvätta händerna ofta till social distansering. Generellt är många oroliga för anhöriga, men det finns också en annan oro som rör den egna ekonomin, samhällets ekonomi och vårdens kapacitet. Många vittnar också om andra som inte följer de riktlinjer som finns och lever som att ingenting hänt. Det finns med andra ord starka uppfattningar om rätt och fel kopplat till beteende och ansvarstagande. Utifrån de svar vi fått ges uttryck för ett stort förtroende för Folkhälsomyndigheten, säger Paulina Öquist Haugen.

Alla berättelser som samlas in kommer att arkiveras och sedan finnas tillgängliga för allmänheten att ta del av Dessutom kommer Paulina Öquist Haugen att sammanställa en rapport med tendenser utifrån de insamlade svaren.

– Vi har också talat om att eventuellt presentera berättelserna i en utställning. Även ytterligare dokumentationsinsatser kan vara relevanta, exempelvis att förvärva vissa typer av föremål som kan kopplas samman med coronaviruset.

Munskydd och handsprit?

– Ja, den typen av föremål, säger Paulina Öquist Haugen.

Fotnot: Insamlingen av berättelser har ännu inget slutdatum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!