"Dansverksamheten i länet riskerar att raseras"

Norrbotten var först i landet med att inrätta en danskonsulent i samarbete med Statens kulturråd 1992. Nu hotas den tjänsten att försvinna enligt ett sparförslag från Region Norrbotten.

Om regionens sparförslag klubbas politiskt kan länets danskonsulent försvinna - en funktion som Norrbotten var först i landet med att inrätta för att stärka dansen som konstform i länets 14 kommuner.

Om regionens sparförslag klubbas politiskt kan länets danskonsulent försvinna - en funktion som Norrbotten var först i landet med att inrätta för att stärka dansen som konstform i länets 14 kommuner.

Foto: Maria Johansson

Kultur2021-03-26 13:00

– En redan skör infrastruktur riskerar att drabbas, samt viss barn och ungdomsverksamhet som bedrivs inom länets kommuner hotas på sikt, säger Rebecka Strand, regional danskonsulent.

Som Norrbottnens-Kuriren berättat väntar ett stålbad för länets kultur om regionens förslag att dra in 150 tjänster inom stab- och stödfunktioner klubbas politiskt. Det handlar om sex tjänster på Norrbottensmusiken, en tjänst på Norrbottens museum, två tjänster vardera på Regionbibliotektet och kulturkansliet samt tjänsterna som hemslöjdskonsult och danskonsulent.

Rebecka Strand tillträdde som danskonsulent 2019, ett vikariat för ordinarie danskonsulent som nu sagt upp sig. På grund av anställningsstoppet i regionens verksamheter har tjänsten som danskonsulent därför fortsatt genom dispensansökningar.

– Det känns hemskt olyckligt om en unik funktion försvinner på grund av slumpen, att det skulle falla på att någon jobbat på vikariat. Jag hoppas dock att man gör en grundlig konsekvensanalys och verkligen ser över vilka funktioner som verkligen behövs, även om det ser svårt ut, säger Rebecka Strand.

I sitt uppdrag som länets danskonsulent handlar det om att stötta och främja danskonsten runt om i Norrbotten – inte minst kommer olika projekt som drivs ute på länets skolor att påverkas om tjänsten försvinner, menar Rebecka Strand.

– Just nu ligger vi i startgroparna för ett nytt projekt, "Dans för hälsa", i samarbete med regionens folkhälsocentrum. Ett stort projekt som vi driver tillsammans ute på länets kulturskolor. Risken är att det vi jobbat för genom detta projekt som främst stöttar unga flickor, men så klart även pojkar, kan försvinna. Inte minst utanför Luleå där infrastrukturen för dans är skörare, säger hon.

Rebecka Strand lyfter ännu en konsekvens om regionens politiker beslutar sig för att dra in tjänsten som danskonsulent, nämligen både nationella pengar och en röst i olika nationella nätverk.

– I min roll som danskonsulent sitter jag i olika nationella nätverk där jag driver olika frågor kopplat till dansen i Norrbotten. Infrastrukturen för dans i Norrbotten är som sagt fortfarande skör och jag hoppas verkligen att detta kommer att tänkas igenom ett extra varv, säger Rebecka Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!