Deras konstnärskap möts i det ljusa och mörka

Konstnärsparet Judit Kristensen och Viktor Mattson har tagit sin relation ett steg vidare när de för första gången samarbetat i konstprojekt som utmynnat i utställningen "En stund i solen".

Judit Kristensen och Viktor Mattson är sambos - nu har de för första gången samarbetat i sin profession som konstnärer.

Judit Kristensen och Viktor Mattson är sambos - nu har de för första gången samarbetat i sin profession som konstnärer.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-09-25 06:00

– Vi har länge varit sugna på att arbeta tillsammans och när vi såg Galleri Systers ansökan till projektet SamArbete sökte vi direkt, säger de.

Det var vid matbordet hemma i Umeå som de började tala om vilka gemensamma nämnare som fanns i deras respektive konstnärskap. Och ganska snart kunde enas om att de båda hela tiden jobbar med konstrasten mellan ljus och mörker.

– Kanske har det att göra med att vi båda är uppvuxna i norra Sverige som på många sätt är en extrem tillvaro. Sommarens ljus och eviga dagar som följs av ett halvårs natt. Den bipolariteten finns hela tiden med i vårt skapande.

För att undersöka deras insikt vidare har de under året som gått tillbringat tid i en stuga utanför Arvidsjaur, närmast i vildmarken, för att se vad som händer med deras konst på en plats där ljuset från en stad inte fyller mörkertiden.

– Det har varit ett experiment där vi testat våra konstnärliga idéer för att se om det påverkar processen utan att låta det styra oss. Det känns snarare som att jag fortsatt på en utveckling jag redan påbörjat – ett naturligt steg, säger Viktor Mattson.

Båda föredrar den ljusa sommaren framför vinterns mörker, vilket inte minst syns i Viktor Mattsons målningar med ärtgröna gräsmattor och grönskande skog, medan Judit Kristensens målningar går i en mörkare ton där man kan ana sensommarens skymning.

– Vår motivvärld är en berättelse om norra Sverige, även om berättelserna är de motsatta. I Viktors måleri finns en ostadig aktör i en stadig värld – ett lyckligt svenskt sommarlandskap. I mina bilder finns i stället en mycket stadig aktör, en flicka som äter korvsmörgås och släpper ut sina akvariefiskar i sjön. Men världen runt om är mörkare, ostadig och suddig i kanterna, säger Judit Kristensen.

Under den konstnärliga processen växte en huvudberättelse fram för Viktor, om en man som firar midsommar ensam. 

– Det var inte min tanke från början utan berättelsen fortsatte utifrån den första tavlan där han sitter utanför en stuga. Samtidigt tycker jag att bilderna innehåller en egen berättelse var för sig. De behöver inte visas tillsammans, säger han.

Judit å sin sida har snarast velat förmedla en känsla där fragment kopplas ihop där hennes egen hatkärlek till Norrland skiner igenom.

– Jag älskar norra Sverige, men vi kommer troligen att flytta, inte minst för att kunna arbeta som konstnär.

Även Vania Panes Lundmark och Maria Olsson medverkar vid utställningen på Galleri Syster med sitt projekt "Malmkroppen" – där de via performance för en dialog om hem, förflyttningar, sorg, rotlöshet, naturen och det av människor konstruerade, mot bakgrund av gruvbrytningens konsekvenser i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!