Guatemala – en sorgesång

Ulf Aneer besökte Guatemala för första gången 1978. Sedan dess har han följt urbefolkningens situation i landet.

Terror. Under general Rios Montts militära regim skedde ohyggliga massakrar på den egna ursprungsbefolkningen. Han dömdes för något år sedan för folkmord.

Terror. Under general Rios Montts militära regim skedde ohyggliga massakrar på den egna ursprungsbefolkningen. Han dömdes för något år sedan för folkmord.

Foto: Ulf Aneer

Kultur2017-04-07 20:38

– Under den värsta våldsperioden i början på 1980-talet brändes 626 indianbyar. I 427 av de byarna skedde totala massakrer. Och det är först nu som människor börjat tordas vittna om det som skedde, säger Ulf Aneer.

Lördag den 8 april kommer han till Luleå för att hålla föreläsningen "Guatemala, Den svarta floden och porträtten på 8:e avenyn", inbjuden av Latinamerikakommitten.

I centrum för föredraget står kraftverksbygget i Rio Negro, en dalgång då bebodd av Guatemalas urbefolkning - Maya Achí. En bördig dalgång där landets styrande ville bygga ett kraftverk, en prospektering som påbörjades 1976 och som slutade med ett folkmord på cirka 200 000 människor.

– Den terror som skedde i Guatemala har hamnat i skymundan av övriga händelser i Central- och Latinamerika under denna tid. Man bör hålla i minnet att tio gånger fler dog i Guatemala än i Chile under president Pinochet.

Ulf Aneer tror att det har sin förklaring i att ursprungsbefolkningen är en majoritet i Guatemala och att de facto 83 procent av de mördade var Maya Achí.

– Precis som i Sverige är det ingen annan än ursprungsbefolkningen själva som för deras talan. Men det handlar om samma kolonialism, än i dag är det en liten vit elit som styr Guatemala med stöd av miltärveteranföreningen. Det vill säga före detta elitbefäl som torterat och mördat sin egen befolkning.

En man som idogt fört en kamp för urbefolkningens upprättelse är Carlos Chen Osorio, en av de överlevande från massakern i Rio Negro. Han har genom åren sökt påverka politiker, internationella banker och människorättsorganisationer.

– Han lyckades påverka förre vice presidenten i Obamas administration som vid ett besök i Guatemala hotade med att dra in biståndet om ursprungsbefolkningen inte skulle få sin utlovande ersättning och upprättelse. Många av dem som överlevde och tvingades lämna sina hem och sin mark bor fortfarande vid kraftverket, utan el. Det är en sorgesång i ett underbart vackert land, säger Ulf Aneer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!