Hon är länets formbärare

Lotta Lampa, designer och konstnär, är utsedd till årets formbärare i Norrbotten.

Lotta Lampa har utsetts till Norrbottens formbärare 2019 av Svensk Form.

Lotta Lampa har utsetts till Norrbottens formbärare 2019 av Svensk Form.

Foto: Herman Öberg

Kultur2019-10-07 15:30

– Superskoj. Det betyder att jag gör något bra, säger hon på telefon från Kalix.

Lotta Lampa är den tredje forna eleven från Kalix estetiska linje som utsetts till årets formbärare i Norrbotten. Tidigare har Jenny Nordmark och Erica Huuva burit titeln som alltså nu gått till Lotta Lampa.

– Det är verkligen värt att lyfta fram eftersom estetiska linjen bland vissa ses som en flumlinje, betonar hon.

Lotta Lampa får utmärkelsen med följande motivering: "Lotta Lampa värnar om det goda samarbetet, hållbarhet och hantverksskicklighet. Hon har genom sin design uppmärksammats både nationellt och internationellt. Med unika, lekfulla och utmanande objekt undersöker hon material och uttryck gränslöst. En inspirationsinjektion i gränslandet mellan konst och design. Lotta står med fötterna djupt ned i den norrbottniska myllan men är samtidigt i ständig rörelse."

Lotta Lampa har gått Beckmans design högskola och designar unika objekt.

– Jag använder aldrig ritningar eller skisser. Jag tycker inte om att göra samma sak flera gånger utan får energi av att improvisera. Jag jobbar ju även i gränslandet mot konst och är bland annat en av 12 konstnärer som ställer ut på Konstmuseet i Norrs utställning "En vacker utställning" där jag utforskat raggarkulturen.

Det är Svensk Form som utser Årets formbärare i hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i just sin region som kan få priset.

Prisutdelningen skedde söndag den 6 oktober på Ebeneser i Luleå där Lotta Lampa fick mottaga sitt diplom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!