Därmed flyttar denna experimentella grupp sin verksamhet från Malmö.
– När jag fick frågan om att ta över som konstnärlig ledare kände jag att det var dags för förändring. Jag ville skapa nya förutsättningar för att göra scenkonst och eftersom jag har mina rötter i Tornedalen var det ett självklart val, säger konstnären Markus Öhrn.
Han är född och uppvuxen i Råneå. Utbildad konstnär på konstfack och bor sedan tio år tillbaka i Berlin. Under sju år har han uteslutande arbetat i en teaterkontex med Europa som arbetsfält, men från och med nästa år flyttar han sin bas till Vitsaniemi.
– Jag har 250 resdagar på ett år och produktionstrycket är enormt. Alla konstnärer behöver också tid för reflektion och experiment. Det ska Institutionen erbjuda i Tornedalen, berättar han
På övervåningen i Vitsaniemis gamla skola ska replokaler göras i ordning för den infrastruktur för scenkonstproduktion han har tänkt bygga upp.
– Jag kallar det en experimentverkstad. Helt enkelt skapa förutsättningar för konstnärer och andra teatergrupper att jobba förutsättningslöst, utan produktionskrav. Egentligen en mötesplats där konstnärer och teatergrupper tillåts stanna upp, reflektera men också om man vill repetera, säger han.
Under sina många år som "handelsresande" i teaterkonst i Europa har han byggt upp ett stort internationellt kontaktnät av skådespelare, dansare, koreografer och performanceartister. Kontaktytor som han nu vill introducera för scenkonstnärer i Norrbotten.
– Jag vill bygga upp verksamheten med de resurser och människor som finns på plats i Tornedalen. Jag letar exempelvis just nu en producent som vill samarbeta med mig.
Institutionen är ingen fast teaterensemble och kommer heller inte att bli det. Tanken är som sagts att skapa ett scenkonstcentrum med högt i tak där Markus Öhrn på sikt även ser möjlighet att hålla konstnärsresidence.
Och att det blev just Vitsaniemi, Markus Öhrn kommer själva att bo i familjens stuga i Niskanpää, handlar om Gunhild Stensmyrs planer på Konsthall Tornedalen.
– Det var naturligt att tala med henne när min idé började ta form. Vi kommer inte att jobba ihop, men jag ser synergieffekter mellan Institutionen och den planerade konsthallen. Mycket av liknande verksamhet som jag vill bygga upp hamnar ofta i storstäder, men eftersom jag växt upp i denna del av Sverige ville jag återskapa något jag saknade under min uppväxt. Här fanns jakt, fiske och friluftsliv men det fattades en plats där det oväntande händer och en diskussion om konst. Det kan Institutionen bidra med från och med årskiftet då verksamheten invigs, menar Markus Öhrn.