I våras hölls ett första kulturpolitiskt samtal i Stockholm, på initiativ av Riksteatern, och under onsdagen var det dags igen. Ett 30-tal profiler från kulturlivet deltog, däribland Haparandas kulturchef Jytte Rüdiger samt Linnéa Byberg, till vardags lärare men också eldsjäl inom Bodens riksteaterförening.
Läs mer: Knep andra plats i medlemsvärvning
Kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde med att tala tillsammans med Anders Ygeman, socialdemokratisk gruppledare i riksdagen, Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, samt Christer Nylander, Liberalernas gruppledare.
– Alla var eniga om att kulturen måste få mer resurser. Sen kan exempelvis Moderaternas talesperson tycka att mer kultur ska läggas ut på entreprenad också. Men de gick inte in på sakfrågorna så mycket, säger Linnéa Byberg på plats på Södra teatern.
Precis som övriga deltagare hoppas Linnea Byberg att kulturen blir en betydande valfråga nästa år.
– Kulturen gör livet värt att leva, konsten är ett kit som håller ihop allt. Den hjälper oss att förstå allt som händer omkring oss i världen, rent emotionellt, snarare än bara utifrån förnuft och logik.
I tider av främlingsfientlighet, integrationsproblem och tudelat samhälle blir kulturens roll än viktigare, menar hon.
– Med enbart förnuft föds många oetiska, "bruna" idéer. Kulturen gör att vi uppnår en annan känslighet.
I sammanhanget nämner hon SD:s syn på kulturpolitiken, även om partiet – symtomatiskt nog – inte deltog i politikersamtalen.
– Den fria kulturen blir det första som SD vill tysta. De vill i och för sig ha kvar Riksteatern, men de vill också gå in och styra vad som ska turnera runt i riket.
Efter politikernas inledande anföranden samlades alla i mindre grupper för att resonera kring kulturens position i samhället.
– Vi lyfte bland annat att "kulturell välfärd" finns inskriven i grundlagen. "Scenkonst till alla överallt" är Riksteaterns motto och det tycker jag är bra att utgå från. Men vi pratade också mycket om bildningen.
Initiativet med politikersamtalen togs också för att många av landets kulturutövare ser en fara med att konsten reduceras till en handelsvara eller "eventverkstad". Linnéa Byberg tar teatern som exempel.
– Konsten är ingen beställningsvara, men om marknadskrafterna får styra alltmer finns den risken. Man behöver se scenkonst som är "trubbig" ibland också, som utmanar.
Kulturens roll i samhället är också intressant utifrån det lokala Bodenperspektivet, eftersom kommunen saknar kulturchef sedan flera förvaltningar slogs ihop.
– Nya "kulturutvecklaren" har bara 20 procents arbetstid för just kulturutveckling. Resten går till administration. Utvecklingen går inte åt rätt håll. Det finns ingen som riktigt "äger" kulturfrågan inom förvaltningen längre, säger Linnéa Byberg.
Riksteaterns ambition är att arrangera fler liknande politikersamtal under det kommande valåret.