Nu sprids Sarafebern i landet

Sara Lidmans röst saknas, inte minst i dagens turbulenta samhälle.

Arkiv. Sara och Birgitta Holm i Forskningsarkivet vid Umeå universitetsbibliotek i samband med överlämnandet av
materialet till Sara Lidman arkivet 1998.

Arkiv. Sara och Birgitta Holm i Forskningsarkivet vid Umeå universitetsbibliotek i samband med överlämnandet av materialet till Sara Lidman arkivet 1998.

Foto: Ulf Hägglund

Kultur2016-01-05 07:00

Dessutom omformas hennes hyllade debutroman Tjärdalen till musikteater vilket är Riksteaterns största satsning under 2016.

Sara Lidmans hyllade roman Tjärdalen (1953) blev hennes genombrott som författare. Samexistens är ett starkt tema i boken och med avstamp i en by, där ett illdåd skapar konflikter, ställs ständigt aktuella frågor om vem vi får vara, vad vi tycker oss ha råd med, vilkas liv som värderas mindre och hur detta påverkar byn och samhället. Centralt i Tjärdalen är att aldrig bli så fattig ”att vi inte hava råd låta en odugling leva bland oss” för i så fall ”är vi bara kreatur allihop”.

– Vad är då en odugling? Och om vi inte klarar av att ta hand om den är vi då anständiga människor, säger Carolina Frände, regissör vid Stadsteatern i Stockholm och initiativtagare till föreställningen.

Hon anser att Sara Lidmans text har en tydlig rytm. Därför lyfts denna fram på scen med nykomponerad musik av Jonas Svennem i bandet Winhill/Losehill.

– Musik med vilja att göra världen bättre, säger kompositören som i likhet med många andra anser han att det råder ”Sarafeber i Umeå som smittar av sig”.

– Sara Lidman har blivit en ikon som politisk agitator och författare inte minst bland den yngre generationen. Konstnärer, författare, musiker och låtskrivare som Frida Hyvönen, Dennis Lyxzén, David Sandström har Sara Lidman som inspirationskälla och många väljer att flytta tillbaka till norra Sverige precis som Sara Lidman gjorde, säger Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet, författare och sekreterare i Sara Lidman sällskapet.

Med stort tomrum efter Sara Lidman efter hennes bortgång 2004, enades forskare, vänner, läsare och släktingar runt om i världen om att starta Sara Lidman sällskapet. Syftet är att stimulera intresset och förståelsen för Sara Lidmans författarskap och samhällsengagemang, uppmärksamma personer som verkar i hennes anda och uppmuntra till forskning.

Varje år arrangerar sällskapet Sara Lidman-dagen med föreläsningar kring ett speciellt tema. I samarbete med kooperativet Bokcafé Pilgatan görs litterära bussresor till Sara Lidmans hemtrakter i Missenträsk. Arrangemangen är alltid fullsatta.

I samband med Botniabanans tillkomst, då ett nytt resecentrum i Umeå skulle byggas, väcktes tanken på att hylla Sara Lidman med en staty. Eftersom Sara Lidman inte var statytypen kom vi med idén till Sara-tunneln Lev! Med Jernbanesviten och citat från böckerna som konstnärlig utgångspunkt, skapades verket i samarbete med konstnärsgruppen FA+ , berättar Anneli Bränström Öhman.

Huvuddelen av verket är en 170 meter lång glasvägg, vilket gör det till Europas största glaskonstverk. För oss som dagligen går igenom Sara-tunneln bidrar de många citaten till eftertänksamhet, leenden och ibland litet tröst beroende på hur man har det med känslorna just då.

Lisa Stenberg, tonsättare, född och uppvuxen i Luleå, som studerat vid Musikhögskolan i Piteå, har förnyat Sara-tunneln med två permanenta ljudkompositioner, Nejd 1, som spelas under de ljusa årstiderna och Nejd 2, som spelas under de mörka. I tunneln vill Lisa Stenberg skapa en lugn och trygg miljö med sin musik.

I likhet med de stora skaror besökare från när och fjärran som besöker Sara-tunneln Lev! så är Sara Lidmans säreget, omfångsrika arkiv, i Forskningsarkivet vid Umeå universitet, enligt Göran Larsson, antikvarie, det mest besökta och efterfrågade både nationellt och internationellt.

Sara Lidman var alltid extra noga med att researcha grundligt inför varje ny bok. Eftersom hon hade flyttat många gånger i sitt liv kunde det vara naturligt att en hel del material då slängdes. Men Sara Lidman var som en ekorre. Hon samlade på allt, vilket författaren och professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet Birgitta Holm upptäckte under ett besök hos Sara Lidman i Missenträsk. Birgitta Holm, som tyckte det var dags att skriva en biografi om Sara, frågade om hon hade några handlingar kvar. ”Jag har litet i skrubben”, svarade Sara. Där fanns en enorm samling papper och föremål, vilket inte många kände till.

Materialet domerades 1998 till Forskningsarkivet vid Umeå universitetsbibliotek. På 25 hyllmeter i arkivet finns nu Sara Lidmans liv representerat och enligt Göran Larsson, växer arkivet ständigt. Denna kulturskatt är även öppen för allmänheten varje dag.

Sara Lidman är bortgången, men sannerligen inte bortglömd.

– Vi är många som saknar hennes rasande, passionerade samhällskritiska röst, konstaterar Annelie Bränström Öhman.

YVONNE RITTVALL

Sara Lidman

Sara Lidman född 1923 i Missenträsk, Jörns församling, död 2004 i Umeå.

Debuterade med Tjärdalen (1953). Romanen blev en stor framgång bland läsare och kritiker. Det säregna poetiska språket med dialektala uttryck, bibelprosa och myndighetsretorik gjorde henne till en av de mest nydanande språkkonstnärerna i den moderna svenska litteraturhistorien.

I Sydafika och Kenya skrev hon, under 1960-talet, kulturkristiska och politiska romaner. Hon engagerade sig i Vietnamkriget under 1960-70-talet samt i Irakkriget under det tidiga 2000-talet. Med stort engagemang i fredsrörelsen och arbetarrörelsen fick hon avgörande betydelse för opinionsbildningen i Sverige och Norden.

1975 flyttade Sara Lidman från Stockholm till Missenträsk för att ta hand om sina sjuka föräldrar och för att påbörja Jernbanesviten om moderniseringen och kolonaliseringen av norra Sverige.

Sara Lidman skrev 13 romaner, pjäser, essäer, tal och debattartiklar. Hon var ledamot i Samfundet De Nio (1955-63), blev Hedersdoktor vid Umeå universitet 1978 och fick professors namn 1999.

Riksteaterns storsatsning på Tjärdalen som musikteater har premiär 23 september 2016 på Sagateatern i Umeå. Föreställningen går på turné till Norrbotten. 35 föreställningar i hela landet är inplanerade. Samtliga sju roller görs av kvinnor. Carl Åkerlund dramatiserar, Jonas Svennem skriver musiken (båda i bandet Winhill-Losehill) och Carolina Frände regisserar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!