Recension: Tveksamheterna kvarstår

Det ska bli en serie om svenska brott. Och den inledande boken "Bodenfallet" handlar om mordet på Vatchareeya Bangsuan i Boden.

Rätt man dömd? Författarduon Lars Olof Lampers och Thomas Bodström vill i boken "Bodenfallet" väcka frågan om rätt man dömts för mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Rätt man dömd? Författarduon Lars Olof Lampers och Thomas Bodström vill i boken "Bodenfallet" väcka frågan om rätt man dömts för mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Foto: Cato Lein

Kultur2016-04-07 07:00

Videon är inte längre tillgänglig

Webb-tv: "Man får inte veta sanningen i en domstol"

Men också om den unga mannen, Kristoffer Johansson, som anklagades för att ha dödat och styckat sin tidigare flickvän – ett brott han förnekade från första stund, men ändå dömdes för.

Rätt eller fel?, undrar författarna Thomas Bodström och Lars Olof Lampers vars intention är att bilda läsaren i det svenska rättssystemet och låta var och en bilda sig en egen uppfattning. Därför varvar de själva berättelsen om händelsen när Vatchareeya försvann i maj 2013 fram till och med rättegångarna med förklarande texter om varför polis, åklagare och advokater agerade som de gjorde. En sorts juridisk analys av en brottsutredning med syfte att fördjupa bilden av vad som verkligen hände de där vårdagarna 2013 i Boden.

Dessutom berättar de schematiskt om ett brotts efterverkningar för olika människor i Boden. Den dömda mannen och hans föräldrar fortsätter kampen för hans upprättelse. För Vatchareeyas föräldrar förändrades livet för alltid. Vatchareeyas mamma har flyttat tillbaka till Thailand medan hennes styvpappa bor kvar i Boden. Och livet för Vatchareeyas karatetränare, som haft ett förhållande med henne, utpekades av en del som den verklige mördaren, trots att han aldrig formellt blev anklagad eller åtalad.

Det blir en ganska dubbelbottnad läsning. Inte bara för att man som läsare kastas mellan själva berättandet och de torra, ganska tråkiga juridiska förklaringarna. Nej, det handlar om syftet. Att brott säljer är ingen nyhet och true crime verkar osalgbart i sin dramatik. Det kan exempelvis tittarframgångarna av "Making a murderer", "The Jinx" samt ett otal poddar vittna om. Förvisso är alltid en debatt, om hur rättsäkert vårt rättsystem verkligen är, välkommen. Författarduon vill ju väcka frågan om den före detta pojkvännen dödat Vatchareeya eller om domstolarna dömt en oskyldig människa till flera års fängelse. Så mycket klokare vet jag inte om läsaren blir. Några tveksamheter i brottsutredningen lyfts fram. Exempelvis att det inledande förhöret med Kristoffer Johansson hölls i fyra timmar utan advokat närvarande. Men främst är frågorna lika många, tveksamheterna lika stora när sista sidan är läst.

Och kanske är det meningen och det bärande syftet. Att helt enkelt förstå hur svår och snårig väg det är fram till domslut. Och framför allt att ett brott har efterverkningar på så många fler människor än de direkt inblandade.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Läs mer: Känd skoterförare avled.

Läs mer: Se när hockeyspelaren får frispel på hästryggen.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.

Vill du ha nyheter från Boden på din facebook - Gilla Kuriren Boden här.

Vill du ha nyheter från Gällivare på din facebook - Gilla Kuriren Gällivare här.

Vill du ha nyheter från Kalix på din facebook - Gilla Kuriren Kalix här.

Vill du ha nyheter från Haparanda på din facebook - Gilla Kuriren Haparanda här.

Vill du ha nyheter från Kiruna på din facebook - Gilla Kuriren Kiruna här.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!