– Vi välkomnar kommunanställda och allmänheten att komma med förslag på var konstverken kan placeras. Föräldrar kan exempelvis föreslå ett konstverk de anser skulle passa på barnens förskola eller skola, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare för Konsthallen.
Men det är en sänkt budget han som ansvarig för inköpen tvingats jobba med under fjolåret.
– Under många har anslaget legat på 300 000 kronor, men under 2019 sänktes det till 250 000 kronor som ett led i kommunens besparingar. Det ska även räcka till ramarna. I praktiken blir det cirka 200 000 kronor till konst, berättar han.
Det innebär att det inte blivit i förhållandevis några dyra konstinköp.
– Det dyraste verket låg mellan 20 000-30 000 kronor. Vårt mål är att hitta varianter och bredd, både vad gäller teknik, uttryck, ålder och genus. Grafiken överväger – det är helt enkelt en ekonomisk fråga. Och att det är mycket träd och natur är inte ett medvetet val. Vi anstränger oss för att hitta spännande konst utifrån de ekonomiska ramar vi har, säger Hans Sundvall.
Åtta av konstnärerna är från länet, övriga kommer från andra delar av Sverige och Finland. Och även om alla önskemål beaktas är det slutligen gruppen som ansvarar för konstinköpen som står för valet av placering.
– Graden av offentlighet väger tungt, liksom prioriterade grupper som barn, unga, gamla och sjuka. Enskilda kontor kommer längre ned på listan. Dessutom gör vi bedömningen om konstverket passar i miljön. Exempelvis är skulpturer ganska svårplacerade, säger Hans Sundvall.