”Sápmi är min utgångspunkt”

Sofia Jannok har haft några intensiva veckor där hon har varit i fokus både i samband med Girjasdomen och med sin musik. I januari släppte hon en video tillsammans med konstnären Anders Sunna, och på samernas nationaldag en ny singel.

Aktuell. Till våren släpper Sofia Jannok ett nytt album som är en hyllning till Sápmi.

Aktuell. Till våren släpper Sofia Jannok ett nytt album som är en hyllning till Sápmi.

Foto: Alexandra Andersson Ellis

Kultur2016-02-13 06:00

1 Berätta om videon!

– Anders och jag har känt varandra ett par år och har länge pratat om att göra något ihop. Jag började med min nya platta i fjol, och låten ”We are still here” släpptes i november. Jag tänkte att jag kanske kunde bidra på något vis till att öka medvetenheten om att Girjas­domen var på väg. Och om jag skulle göra något via musiken så kanske det vore läge att göra något med Anders. Hans tavlor hänger i tingsrättssalen i Gällivare där rättegången hölls, och hans konst är ju väldigt uttrycksfull när det kommer till politiska skeenden, så det passade bra. Han var på direkt. På årets mörkaste dag gjorde vi videon, precis innan jul. Så det är väl storyn med den, och det gick ju bra. Det var väldigt roligt att göra något ihop.

2 På nationaldagen släppte du ”This is my land”, låten som vi norrbottningar fick höra på radio en vecka innan.

– Ja, det var tredje gången jag släppte en ny låt på nationaldagen. Det är mycket fokus på Sápmi, på den norra regionen och på Jokkmokks marknad just då. Låten är ju som är som ett soundtrack för hela vårt land Sápmi.

3 Till våren kommer ditt nya album. Vad kan vi vänta oss?

– Första spåret på det albumet är ”This is my land”, och det är också skivans engelska titel. Jag ville skriva något utifrån den norm som jag lever i, som allt som oftast beskrivs som något som sticker ut. Men för mig är det inte något jag väljer, eller bara gör ibland. Hela Sápmi är ju min utgångspunkt, så utifrån det så har jag gjort ett helt album. Den samiska titeln är ”Orda”, som betyder trädgräns. Jag upplever att normen är den här trädgränsen, det vill säga att det är ett landskap när det egentligen är flera landskap som möts, och det är en balansgång att leva där. Du kanske känner dig hemma i båda världarna, men framför allt ska det vara jämlikt. Det är två världar som möts, och den ena kan inte vinna över den andra. Vid trädgränsen är det lika. När den ena slutar tar den andra vid, och båda ska få existera med samma rättigheter. Ett territorium, men två landskap. Det är albumets tema.

4 Du sjunger både på samiska, engelska och svenska på plattan?

­– Ja, jag blandar språken hejvilt, ibland i samma låt. Och så ser min vardag ut. När jag har en diskussion med någon som behärskar de språk som jag kan så blandar vi samiska, engelska och svenska i samma samtal, ibland i samma mening.

– Jag vill visa upp den normen där det faktiskt handlar om mångsidig­-het, mångfacettering. Det lyser igenom att det är så naturligt för mig att jag inte tror att någon kommer att störas av det.

5 Kommer du att turnera i länet?

– Jag gör en större turné till hösten, och nu börjar sommarens festivalspelningar komma in, bland annat ska jag till Riddu Riddu i norska Sápmi. Jag hoppas få spela i länet, det var länge sen jag till exempel var på Kirunafestivalen. Och jag tror faktiskt aldrig att jag har spelat i Luleå på någon sommarfestival, det hade varit jättekul. Konsertturnén blir i oktober­–november, det passar mig bra. Då hinner jag vara hemma och fixa med rengärden och annat också, jag vill försöka hinna med allt.

6 Förra veckan kom Girjasdomen. Vad har du för tankar och känslor kring den?

– Det är helt fantastiskt. Jag blir rörd så fort jag tänker på det, det är så stort. Jag är så pass till åren att jag kommer ihåg 1993, när småviltsjakten släpptes fri. Jag var typ tio år och hade varit på Sametingets första invigning i Kiruna med sameskolan i Gällivare. Jag och en kompis smög oss fram genom all press och säkerhetsvakter för att få hälsa på drottningen och prata med henne. Vi var ju så små, och fattade inte det kontroversiella i att kungen sen for ut på ripjakt.

– Däremot gick det mig inte förbi att bekanta från Gällivare hungerstrejkade i protest, min mamma och moster var några av dem som försåg dem med vatten och såg till att de hade det bra. Så den typen av aktivism har ju varit närvarande hela mitt liv. Det är fantastiskt att tingsrätten så grundligt fastställt att Sápmi har rätt. Det är ett jättestort steg.

7 Du är en av många unga som drivit frågor om samers rättigheter på senare år. Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Det är en övergripande fråga som täcker in ganska mycket, och Girjasdomen är ett steg i det: Jag tycker att vi samer är ett folk som är kompetent nog att själv bestämma över vår kultur, vår traditionella näring och vårt språk. Förut, med rasbiologin, sågs det till att vetenskapligt bevisa att samerna var en lägre stående ras.

– Det är dags att städa upp det där nu. Alla människor har lika värde och rätt till självbestämmande.

8 Känner du hopp inför framtiden?

– Det gör jag alltid. Jag vet att jag har rätt att finnas, jag vet att vi alltid har funnit här. Det är bara att det tar mycket energi att övertyga andra. Men Girjasdomen är ett steg i den riktningen, så nu finns det verkligen hopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!