I torsdags hade Fredrik Prost vernissage på sin utställning "Govadas–Goabdes–Gåbddá–Gievrie" på Sameslöjdstiftelsen i Jokkmokk.
– Trumman är en stark samisk symbol. Det bästa och kraftfullaste vi har, säger Fredrik Prost.
Titeln på utställningen är trumma på de fyra samiska språken och det är med anledning av att han var 2016 års Åsa Kitokstipendiat som han ställer ut på Sameslöjdstiftelsen.
– Stipendiet har gjort att jag lärt mig otroligt mycket. Jag kunde mycket om trummor innan, men nu har jag fått möjlighet att fördjupa mig. Dessutom har jag fått jobba med en utställning i ett helt år som man vet är välbesökt på förhand. Det är stort, säger Fredrik Prost.
Han är uppvuxen i Viikusjärvi, en by inom Vittangi sameby och lärde sig tidigt som barn att man inte talade öppet om trumman.
– I min familj användes ett sorts kodspråk när trumman kom på tal. Jag förstod tidigt att det var ett spännande föremål, säger han.
Den samiska trumman förbjuds under kristnandet av Sápmi under 16-1700-talet.
– Det fanns samer som bbrändes på bål för att de hade en trumma och missionsarbetet skedde i symbios med kolonisationen av denna del av landet. Många trummor återfinns idag på museum runt om i Europa. En ren stöld. Jag vill återbörda trummorna till Sápmi, säger han.
Av den anledningen är de fyra trummor som återfinns i hans utställning bara till salu för dem som är samer.
– Jag vill att det samiska folket ska återerövra trumman. För mig har tillverkandet av trummorna inneburit en dekolonisering av tankarna och själen.
Eller som hans gamle vän och mentor, Ailo Gaup, sade: "trummorna och kunskapen om dem försvann aldrig utan bara gömde sig under jorden och bakom stjärnorna.